Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο
Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο για μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις και νέους φόρους – Τα 4 «προαπαιτούμενα» για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση – Ο χάρτης με τις αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις – Επισπεύδεται το σχέδιο τιτλοποίησης των ακινήτων
«Κουστούμι» από νέα μέτρα «ράβει» η τρόικα για τους Έλληνες προκειμένου να καλυφθεί το «κενό» των 4 δις. ευρώ που θα εμφανίσει το ελληνικό πρόγραμμα στα επόμενα δύο χρόνια.

Τις νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά αποκαλύπτει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευσε την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου για την χώρα μας και η οποία προτρέπει την κυβέρνηση να παρατείνει για ένα ακόμη χρόνο, έως το 2016, την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα των φορολογουμένων.
Εμμέσως στέλνει μήνυμα ότι οι επικεφαλής στις Βρυξέλλες θα έμεναν ικανοποιημένοι από μία νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ώστε να ενθαρρυνθεί η είσοδος νέων «παικτών» στην αγορά, ενώ την ίδια θετική αντίδραση θα είχαν αν το «χαράτσι» στα ακίνητα παράμενε σε ισχύ και το 2014.
Οι δανειστές δεν έχουν ακόμη πεισθεί από τα σχέδια που της έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά και θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο οι εισπράξεις από το νέο φόρο να πιάσουν τα 2,7 – 2,9 δις. ευρώ που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Ως εκ τούτου, ανοίγουν «παράθυρο»  ο νέος να μην εφαρμοστεί στα ακίνητα από το 2014, ενώ για να ξεφύγει από το «τέλμα» στο οποίο βρίσκεται η κτηματαγορά προτείνεται η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες να γίνει σε δύο στάδια . Η πρώτη φάση της αναπροσαρμογής θα λάβει χώρα το 2015.
Στον δρόμο προς την κρίσιμη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου οι πιστωτές θέτουν 4 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες η κυβέρνηση, εάν θέλει να αποφύγει νέο καψόνι με τα λεφτά της δόσης.
Αυτά αφορούν:
•Στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ με αμετάκλητες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εντός Αυγούστου και να εφαρμοστούν έως το τέλος του έτους
•Στον αρκιβή καθορισμό των οφειλών Δημοσίου και φορέων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εν όψει αποκρατικοποίησής τους
•Στην ολοκλήρωση του σχεδίου διαθεσιμότητας των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων αλλά και
•Στον Νέο Κώδικα για τους δικηγόρους, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Στην πολυσέλιδη Έκθεσή της η Κομισιόν δεν κρύβει την ανησυχία της για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος, τόσο λόγω των επιπτώσεων από τη μακροχρόνια λιτότητα και το κλίμα στην Ευρωζώνη, όσο και λόγω των αντιστάσεων από συμφέροντα στη προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Αίσθηση προκαλεί η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την βούληση των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Άλλα σημεία στα οποία οι συντάκτες της έκθεσης βγάζουν κίτρινες κάρτες είναι αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με τις αρρυθμίες στη διοικητική μεταρρύθμιση, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και του «στάσιμου» για την τρόικα πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Τα έσοδα από τις φετινές αποκρατικοποιήσεις «προσγειώνονται» στο 1,6 δις. ευρώ για το 2013 από (2,6 δισ. ευρώ) και «φουσκώνουν» στα 3,5 δις. ευρώ για το 2014.
Αναλυτικότερα, τα κυριότερα σημεία με τις παρατηρήσεις από την έκθεση της Ε.Ε. έχουν ως εξής:  
1.       Σε 4 δις. ευρώ εκτιμάται το δημοσιονομικό «κενό» στο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2016, εκ των οποίων τα 3,4 δις. ευρώ συνιστούν την «τρύπα» του 2014. Το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα υγείας, καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και την απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων.
2.       Σε 3,8 δισ. ευρώ αποτιμάται το χρηματοδοτικό κενό  που ξεκινά από την Άνοιξη του 2014 και το οποίο θα καλυφθεί είτε από ένα νέο δάνειο είτε από την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
3.       Να παραταθεί έως το 2016 η έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και με συντελεστές οι οποίοι κυμαίνονται από 1% έως 4%. Κανονικά, η εισφορά θα έληγε το 2015. Το μέτρο επιβάλλεται για να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η μη εφαρμογή της εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις αλλά και η αποφυγή περικοπών σε εν ενεργεία ένστολους και απόστρατους.
4.       Να παραμείνει σε ισχύ και το 2014 το χαράτσι στα ακίνητα, εξαιτίας των ενστάσεων που διατυπώνει η τρόικα ως προς την αποτελεσματικότητα του ενιαίου φόρου από τον οποίο επιδιώκονται εισπράξεις 2,7 – 2,9 δις. ευρώ. Ακόμη και να μειωθεί ο φόρος στις μεταβιβάσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να μαζέψει το ίδιο ποσό από τα ακίνητα. Βέβαια προκρίνεται μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου, η οποία θα επιβληθεί στα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα, δηλαδή βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και όχι ανά ακίνητο.
5.       Κατά 1 δις. ευρώ στα 3,5 δις. αυξάνονται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2014. Μειώνονται κατά το αντίστοιχο ύψος στα 1,6 ευρώ για το 2013 (από 2,6 δις. ευρώ). Με βάση την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής, ένας στους τρεις διαγωνισμούς καθυστερεί, καθώς οι ημερομηνίες πολλών προκηρύξεων έχουν αλλάξει σε σχέση με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει προ ολίγων εβδομάδων, ενώ πολλοί διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο μετατίθενται για το τέλος του έτους ή για το 2014. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΤΑ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, της Εγνατίας Οδού, του Ελ.Βενιζέλος, κ.α Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2013 θα προέλθουν σύμφωνα με την έκθεση κατά 187 εκ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ (άλλα 213 εκ. ευρώ θα μπουν στην τσέπη των ΕΛΠΕ), 133 εκαρ. ευρώ από τη 12ετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων και 622 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.  Στο μέτωπο των ακινήτων, η Ε.Ε καλεί το ΤΑΙΠΕΔ να επισπεύσει το σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητη περιουσία. Αναφέρει ότι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) πρέπει να έχει παρουσιάσει πλάνο αξιοποίησης και των 80.000 ακινήτων ως το Νοέμβριο. Επίσης εντός των ημερών πρέπει να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ τα επόμενα 250 ακίνητα από τα συνολικά 1.000 που θα μεταβιβαστούν συνολικά για το 2013.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Leave A Response