Επηρεάζει η θρησκευτική πίστη τη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων…
Ενώ αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη θρησκευτική πίστη και τη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων, τα αποτελέσματα…συνολικά δεν παρουσιάζουν συνοχή.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη, που ανέλυσε συνεντεύξεις 118 νέων ηλικίας 17-18 ετών, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο επηρεάζει η θρησκευτική πίστη τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και την χρήση αντισύλληψης (Leonard, 2011).
Περίπου οι μισοί είχαν υπόψη τους διάφορες θέσεις της θρησκείας τους για τη σεξουαλική δραστηριότητα και ένας στους τρεις πίστευε πως η θρησκεία τους απαγόρευε το προγαμιαίο σεξ. Οσο μεγαλύτερη ήταν η θρησκευτική πίστη των νέων τόσο μικρότερη ήταν η αποδοχή της σεξουαλικής δραστηριότητας στα πλαίσια διαφόρων υποθετικών σεναρίων σχέσεων.
Ωστόσο, η θρησκευτική πίστη δεν εμφάνισε σημαντική σχέση με τις αναφορές ως προς τη δική τους σεξουαλική συμπεριφορά και τη χρήση αντισύλληψης. Στην ίδια μελέτη, οι νέοι τόνισαν πως αυτό που επιδρά στη σεξουαλική τους δραστηριότητα δεν είναι οι αρχές της θρησκείας τους, αλλά τα χαρακτηριστικά της σχέσης τους (όπως η διάρκειά της) και η σωματική τους υγεία.
Τι συμβαίνει όταν δεν συμβαδίζουν οι πεποιθήσεις με τις πράξεις;
Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα συμφωνούν με άλλες μελέτες, που έδειξαν πως η θρησκευτική πίστη των νέων επιδρά περισσότερο στις πεποιθήσεις γύρω από θέματα σεξουαλικότητας παρά στη σεξουαλική συμπεριφορά.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει πως η θρησκευτική πίστη των νέων συχνά συνοδεύεται από ενοχές για τη σεξουαλικότητά τους, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως σε εκείνους τους νέους που δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις πεποιθήσεις και στις συμπεριφορές ενδυναμώνονται τα συναισθήματα ενοχής.
Σημαντικό πάντως για τη σεξουαλική υγεία είναι να υποστηρίζονται οι νέοι ώστε να υιοθετούν τις πεποιθήσεις εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στο συνολικό σύστημα αξιών τους.
frappedoupoli.blogspot.gr