Η BlackBerry, την οποία οι “παλιοί” γνωρίσαμε ως RIM (Research In Motion), είναι πιθανό να εξαφανιστεί από το χάρτη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, τουλάχιστον με τη μορφή που είχε ως σήμερα. Ατυχές, αλλά μάλλον αναμενόμενο, αργά ή γρήγορα, με δεδομένο ότι η πορεία της καναδικής εταιρείας ήταν σαφώς καθοδική τα τελευταία χρόνια.
Το κερασάκι στην τούρτα της αποτυχίας, ήταν το γεγονός ότι η νέα πλατφόρμα συσκευών και λειτουργικού BlackBerry 10, δεν κατάφερε να καταξιωθεί στο χώρο των smartphones και tablets, όπως ήλπιζε η εταιρεία. Κατά συνέπεια, η πορεία της δεν βελτιώθηκε, και έτσι τώρα μία ειδική επιτροπή του ΔΣ σκέφτεται νέους τρόπους βιωσιμότητας της BlackBerry. Κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνουν κοινοπραξίες, συνεργασίες, ακόμα και πώληση της, όπως δήλωσαν σήμερα (σε ώρα Οντάριο, βέβαια).
Η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε κατά 10% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στα 10,78 δολάρια, που ήταν η πιο επιτυχημένη τιμή από τον Μάρτιο. Στις 9 Αυγούστου, η μετοχή ανέβηκε κατά 5,7%, όταν το Reuters δημοσίευσε ότι υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Πάντως μέσα στο 2013, η μετοχή έπεσε συνολικά κατά 22%.
Το ρόλο του οικονομικού συμβούλου θα αναλάβει η γνωστή JP Morgan, που είχε συμβουλεύσει ξανά την BlackBerry πέρυσι, σχετικά με εναλλακτικές στρατηγικές. Μέλος της επιτροπής είναι όμως και ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας, Thorsten Heins. Οι αναλυτές λένε ότι οι δύο πιο πιθανές κινήσεις είναι ιδιωτικοποίηση ή πώληση. Συγκεκριμένα, η BlackBerry είχε ξαναβρεθεί σε συζήτηση με την επενδυτική εταιρεία Silver Lake, τον Ιανουάριο του 2012, για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης.
Η BlackBerry είναι επίσης πολύ πιθανό να επιχειρήσει μία εξαγορά από άλλη καναδική εταιρεία, καθώς έτσι θα έχει λιγότερη επέμβαση από τις αρχές. Η καναδική κυβέρνηση διεξάγει αναλυτικό έλεγχο σε όλες τις εξαγορές από διεθνείς εταιρείες, για τις καναδικές εταιρείες με αξία άνω των 344 εκατ. (καναδέζικων) δολαρίων, για να διαπιστώσει αν η συμφωνία θα φέρει καθαρό όφελος στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, ένας από τους πιθανούς διεθνείς εξαγοραστές είναι η Lenovo, της οποίας οι ιθύνοντες είχαν δηλώσει προθυμία επέκτασης στην αγορά των mobile συσκευών, ακόμα και μέσω της BlackBerry, αλλά σήμερα αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια. Από την άλλη πλευρά, η Microsoft δεν είναι πιθανός παίκτης, λόγω της συνεργασίας που έχει ήδη με τη Nokia.
Πέρυσι, σε μία απόπειρα εξοικονόμησης 1 δις δολαρίων από λειτουργικά έξοδα, η εταιρεία είχε απολύσει 5.000 υπαλλήλους της. Παρ’όλα αυτά, η BlackBerry σημείωσε ζημία 84 εκατ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο, κυρίως λόγω χαμηλών πωλήσεων του smartphone BlackBerry Z10, στο οποίο η εταιρεία είχε αποθέσει τις τελευταίες ελπίδες της. Τον περασμένο μήνα, ο Thorsten Heins είχε δηλώσει την αναζήτηση συνεργατών για να βελτιώσει την πορεία της πλατφόρμας BlackBerry 10, χωρίς όμως να κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση ή εξαγορά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο αγοράς της BlackBerry ήταν χαμηλότερο από 3%, καθώς δεν είχε καταφέρει να ανταγωνιστεί τη Samsung με το Galaxy S και το Android, ούτε βεβαίως την Apple με το iPhone και το iOS.