Σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2012, οι πλούσιοι αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ η περιουσία τους ενισχύθηκε κατά 2 τρισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το ΑΕΠ ολόκληρης της Ινδίας!
Τους περισσότερους πάμπλουτους όλων των εποχών καταγράφει παγκόσμια έρευνα για το 2013. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 199.235 με πλούτο 28 τρισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο διπλάσιο ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 20% του προαναφερθέντος πλούτου είναι συγκεντρωμένο μόλις στο 1% των πάμπλουτων, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι από 1.600 άτομα ξεπέρασαν τα 2.000.
Ενδεικτικό των παγκόσμιων αλλαγών είναι ότι τα επόμενα χρόνια η Ασία αναμένεται να έχει περισσότερους πάμπλουτους από την Ευρώπη. Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν το 2013 οι δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 2.000 με συνολική περιουσία στα 6,5 τρισ. δολάρια, όσο δηλαδή το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS και της εταιρείας συμβούλων Wealth-X, όπου καταγράφεται αύξηση και στον αριθμό των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι δισεκατομμυριούχοι από 1.600 άτομα ξεπέρασαν τις 2.000, ενώ όσοι κατέχουν περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων έφτασαν στο ρεκόρ των 199.235 με συνολική περιουσία 28 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι το 20% του προαναφερθέντος πλούτου είναι συγκεντρωμένο στο 1% των βαθύπλουτων. Σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2012, οι πλούσιοι αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ η περιουσία τους ενισχύθηκε κατά 2 τρισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το ΑΕΠ ολόκληρης της Ινδίας. Το 65% των πολύ πλουσίων παγκοσμίως είναι αυτοδημιούργητοι.
Για το 2013 ο μέσος όρος πλούτου αυξήθηκε στα 139 εκατ. δολ. έναντι 137,2 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Πιο πλούσιος θεωρείται ο ιδρυτής της Microsoft με έντονη δράση στη φιλανθρωπία, Μπιλ Γκέιτς, με 67 δισ. δολάρια περιουσία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος γενναιοδωρίας βρίσκεται και ο γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ, με 53,5 δισ. δολάρια.
Η αύξηση των πλουσίων και του πλούτου τους εντοπίζεται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι δύο περιφέρειες συνεισέφεραν με σχεδόν 10.000 νεοεισερχόμενους και αύξηση πλούτου κατά 1,5 τρισ. δολ. Η Κίνα και η Βραζιλία είχαν μείωση στον αριθμό των εκατομμυριούχων και του πλούτου εξαιτίας της επιβράδυνσης στις οικονομίες τους. Η Ασία ανέκαμψε με 44.505 πάμπλουτους εν συγκρίσει με τους 42.894 την παρελθούσα χρονιά, που παρατηρήθηκε πτώση. Ο συνολικός τους πλούτος αυξήθηκε 5,4% στα 6,5 τρισ. δολ. το τρέχον έτος.
Τα επόμενα χρόνια, η Ασία αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο και να αναδείξει πιο πολλούς ζάπλουτους από ό,τι η Ευρώπη. Ο πληθυσμός των πλουσίων Ασιατών θα υπερβεί εκείνον των Ευρωπαίων το 2032 και θα έχει υψηλότερο πλούτο από αυτούς το 2024. Τέλος, μόνο η Λατινική Αμερική είχε ως περιφέρεια απώλειες, με τον αριθμό των πλουσίων να μειώνεται και την περιουσία τους να περιορίζεται το 2013.
Πηγή: reuters – bloomberg – Καθημερινή