Η μπίρα μπορεί να μας βοηθάει να έχουμε γερά οστά, χάρη στη διαιτητική… σιλικόνη που περιέχει, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. Ωστόσο, η περιεκτικότητα
κάθε μπίρας σε αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι διαφορετική.
Όπως εξηγούν στο τεύχος Φεβρουαρίου της επιστημονικής «Επιθεώρησης Επιστήμης των Τροφίμων & Γεωργίας» (JFSA), η διαιτητική σιλικόνη παίζει ρόλο στην πυκνότητα των ιχνοστοιχείων στα οστά.
Στη νέα μελέτη, ο δρ Τσαρλς Μπάμφορθ, καθηγητής στ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν 100 διαφορετικά είδη μπίρας, διαπιστώνοντας ότι η περιεκτικότητά τους σε σιλικόνη κυμαινόταν απ 6,4 έως 56,5 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο.
«Οι παράγοντες κατά τη ζύμωση που επηρεάζουν τα επίπεδα της σιλικόνης δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς», λέει ο δρ Μπάμφορθ.
«Εξετάσαμε πολλές και διαφορετικές μπίρες, όχι μόνον για την περιεκτικότητά τους σε σιλικόνη, αλλά και για να διαπιστώσουμε τν ρόλο των πρώτων υλών και της διαδικασίας της ζύμωσης στις ποσότητες της σιλικόνης που περιέχουν».
Οι μπίρες με υψηλά επίπεδα βύνης κριθαριού και λυκίσκο είναι αυτές που περιέχουν την περισσότερη σιλικόνη, κατά τον δρα Μπάμφορθ.