Το τελευταίο διάστημα ο γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης έχει αγοράσει σιωπηλά επτά εταιρείες ρομποτικής και έχει προσλάβει προσωπικό για ένα εργαστήριο στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και ένα γραφείο στην Ιαπωνία.
«Η εταιρεία κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο το μέγεθος αυτής της επένδυσης, η οποία δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για ένα μικρό, χαριτωμένο επιστημονικό πρόγραμμα» γράφουν οι New York Times.
Επικαλούμενη «αρκετές πηγές που γνωρίζουν το θέμα», η εφημερίδα αναφέρει ότι το ρομποτικό προϊόν της Google δεν θα απευθύνεται στους καταναλωτές αλλά στη βιομηχανία. Ένα «ρεαλιστικό» σενάριο είναι ότι τα ρομπότ της Google θα αυτοματοποιήσουν τμήματα της αλυσίδας παραγωγής και διανομής, από το εργοστάσιο μέχρι την πόρτα του πελάτη.
Η εταιρεία έχει μάλιστα λανσάρει την πιλοτική υπηρεσία Google Shopping Express η οποία προσφέρει αυθημερόν παραδόσεις προϊόντων στο Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.
Ο Άντι Ρούμπιν, ο οποίος είχε εργαστεί ως μηχανικός στην Apple και τη γερμανική Carl Zeiss, αρνήθηκε να αποκαλύψει στην εφημερίδα λεπτομέρειες για το σχέδιο, διευκρίνισε πάντως ότι θα χρειαστούν γύρω στα δέκα χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί το «όραμά του».
Ο Ρούμπιν συνέκρινε μάλιστα το νέο εγχείρημα με την ανάπτυξη των ρομποτικών αυτοκινήτων της Google που οδηγούν τον εαυτό τους. «Το πρόγραμμα του αυτόνομου αυτοκινήτου ήταν επιστημονική φαντασία όταν ξεκίνησε. Τώρα αρχίζει να δείχνει εφικτό» είπε.
Η εφημερίδα εικάζει μάλιστα ότι στο μέλλον τα ρομποτικά αυτοκίνητα της Gοοgle θα μεταφέρουν τους ρομποτικούς κούριερ στην πόρτα του πελάτη για ταχείες παραδόσεις.
Από την πλευρά της, πάντως, η Google σχολίασε για το άρθρο ότι «οποιαδήποτε περιγραφή για το τι ακριβώς δημιουργεί ο Άντι και η ομάδα του είναι εικασίες του συγγραφέα και των πηγών από τις οποίες πήρε συνεντεύξεις».
Οι εταιρείες ρομποτικής που έχει εξαγοράσει μέχρι στιγμής η Google είναι: η Schaft, η οποία ιδρύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο και αναπτύσσει ανθρωποειδή ρομπότ· η αμερικανική Ιndustrial Perception, η οποία αναπτύσσει συστήματα μηχανικής όρασης και βραχίονες για τη διαχείριση δεμάτων· τις αμερικανικές Μeka και Redwood Robotics, οι οποίες αναπτύσσουν ανθρωποειδή ρομπότ και βραχίονες· την Bot & Dolly, της οποίας οι ρομποτικές κάμερες χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας Gravity· την Autofuss, η οποία εστιάζεται στο σχεδιασμό και τη διαφήμιση· και η Holomni, η οποία αναπτύσσει τροχούς υψηλής τεχνολογίας.