Η μαγευτική διαδρομή του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου

Η μαγευτική διαδρομή του Οδοντωτού  Σιδηρόδρομου

Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων & η μαγευτική διαδρομή του μέσα από το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της χώρα μας.

Την κατασκευή του αποφάσισε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1889 στο πλαίσιο ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου για την σιδηροδρομική σύνδεση όλης της Ελλάδος. Στην κατασκευή γραμμών συνέβαλαν Γαλλικές εταιρείες & Ιταλοί τεχνίτες μιας και είχαν εμπειρία σε ανάλογα έργα στις Άλπεις. Το έργο κατασκευής του Οδοντωτού πήρε τέλος το 1895 & στις 10 Μαρτίου του 1896 πραγματοποιήθηκε το πρώτο δρομολόγιο με την συμμετοχή μάλιστα του τότε Βασιλιά Γεωργίου Α’.  Η πρώτη μηχανή ήταν ατμοκίνητη και σε κάθε στάση υπήρχαν υδατόπυργοι για την αναπλήρωση νερού.

Η διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα διαρκεί μία ώρα μιας και το Διακοπτό απέχει από τα Καλάβρυτα 22 χλμ., η ταχύτητα του συρμού κυμαίνεται από 30 έως 40χλμ./ώρα στην απλή γραμμή και 6 έως 15 στα δόντια, η μεγάλη κλίση της γραμμής (που φθάνει έως 145%) δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού και γι’ αυτό σε τρία τμήματα και συνολικό μήκος 3.5χλμ. τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με την λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Έχει το μικρότερο πλάτος γραμμών στην Ευρώπη μόλις 0.75μ., και μέχρι σήμερα συνεχίζει αυτό το υπέροχο ταξίδι του περνώντας μέσα από κροκαλοπαγή πετρώματα, μικρά τούνελ όπου ανάμεσα στα μικρά ανοίγματά τους προλαβαίνουμε να διακρίνουμε στην απέναντι όχθη μεγάλη βραχοσκεπή με διαδοχικές σπηλαιώδεις αίθουσες. Σε μία από τις οποίες οι σταλαγμίτες έχουν σχηματίσει όρθιες στήλες που μοιάζουν με μορφές παραταγμένες σαν σύνθεση δικαστηρίου, τοπία με άγρια ομορφιά, με καταρράκτες και το πιο εντυπωσιακό σημείο που ονομάζεται “Πόρτες” μιας και είναι το πιο στενό περνώντας μέσα από σήραγγα και στις δύο εισόδους της υπάρχουν ακόμα και σήμερα σιδερένιες πόρτες, που άνοιγαν τότε μόνο για να περάσει το τραίνο.

Ανηφορίζοντας ο Οδοντωτός βγάζει τα “δόντια” του και φθάνει στον σταθμό του Μεγάλου Σπηλαίου που βρίσκεται στον οικισμό της Κάτω Ζαχλωρού, μια ιδεώδης περιοχή ιδιαίτερα το καλοκαίρι όπου τα πλατάνια μαζί με το νερό που κυλά στο ποτάμι δημιουργούν μια δροσερή & ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ύστερα συνεχίζει την ομαλή του διαδρομή αναπτύσσοντας ταχύτητα προς τα Καλάβρυτα περνώντας από την Κερπινή.

Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι & σήμερα έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους & ορειβάτες σε μία εντυπωσιακή διαδρομή διάρκειας 6 ωρών κατέβασμα και 7 ωρών ανέβασμα.

 

http://kalavrita.ws.gr

Leave A Response