Μεγάλο το ποσοστό που δεν σκοπεύει να αναβαθμιστεί μετά την 8η Απρίλη. Και τώρα;
Είναι το είδος του προβλήματος που, ομολογουμένως, επιδέχεται δύο “αναγνώσεων”: τα Windows XP οδεύουν προς οριστική “συνταξιοδότηση”, μεν, όμως “προβάλλουν αντίσταση” σθεναρή, αν βασιστούμε στα μηνύματα που έρχονται από την αμερικανική αγορά. Η μία “ανάγνωση” είναι αυτή του “επιτυχημένου λειτουργικού συστήματος που ο κόσμος εμπιστεύεται και αρνείταιο να αλλάξει” (ακόμη και 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους). Η δεύτερη “ανάγνωση είναι αυτή του “λειτουργικού που οι καταναλωτές δεν θέλουν να αλλάξουν, γιατί αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει αγορά νέου υπολογιστή”. Όποια κι απ’ τις δύο “αναγνώσεις” να επιλέξει κανείς, ωστόσο, ο “πονοκέφαλος” παραμένει – τόσο για τη Microsoft, όσο και για την αγορά των PC γενικότερα.
Συγκεκριμένα: ενώ η 8η Απριλίου – ημερομηνία κατά την οποία η Microsoft θα σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στο γηραιό πια λειτουργικό – πλησιάζει, ανεξάρτητες έρευνες που γίνονται σε δείγματα τόσο καταναλωτών, όσο και επιχειρήσεων, καταδεικνύει πως (α) σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν σχέδιο για την “επόμενη μέρα”, ενώ (β) και όπου υπάρχει, το ποσοστό των ανθρώπων ή υπεύθυνων μηχανογράφησης που σκοπεύει να παραμείνει στα Windows XP, είναι ανησυχητικά μεγάλο. Στους καταναλωτές το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε περίπου 30% για τους καταναλωτές (τα Windows XP δεν προσφέρονται προεγκατεστημένα σε νέο PC από το 2007), αλλά σε 38% (!!!) για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προφανώς όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούσαν το γνωμικό του… “αν δουλεύει, άστο όπως είναι”. Και αν αυτό το ποσοστό αληθεύει για την αμερικανική αγορά, ούτε να σκεφτούμε δεν θέλουμε σε ποιά επίπεδα θα ανέρχεται για την ελληνική.
Η “ώρα της επιλογής” έρχεται, δε, σε μία δύσκολη στιγμή για την αγορά των προσωπικών υπολογιστών. Από τη μία πλευρά το οικονομικό κλίμα που επικρατεί δεν ευνοεί την αγορά νέων PC, ούτε στο επιχειρηματικό ούτε στο καταναλωτικό περιβάλλον. Οι εταιρείες, βεβαίως, εν τέλει θα προβούν σε σχετικές αγορές νέων PC με Windows 8 όταν γίνει… επίπονα σαφές πως τα PC με Windows XP είναι πλέον απροστάτευτα στις Δικτυακές απειλές που όλοι περιμένουμε πως θα πυκνώσουν με στόχο αυτό το λειτουργικό την άνοιξη. Οι καταναλωτές, ωστόσο, είναι “μία άλλη ιστορία”: αυτοί εμφανίζονται διστακτικοί όχι μόνο στο έξοδο ενός νέου PC, αλλά και απέναντι στα Windows 8, λόγω της κριτικής που έχουν δεχθεί από τα μέσα ενημέρωσης – παρά το γεγονός ότι το νέο λειτουργικό της Microsoft στο οικείο περιβάλλον του desktop είναι κλάσεις ανώτερο των Windows XP.
Κατά συνέπεια δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που διαπραγματεύονται το ενδεχόμενο όλα αυτά τα εκατομμύρια καταναλωτών να μην προβούν στην αγορά ενός “τυπικού” νέου PC με Windows, αλλά στην αγορά ενός tablet. Και με δεδομένο το γεγονός ότι τα αληθινά καλά tablet με Windows 8.1 δεν είναι ακόμη τιμολογημένα ανταγωνιστικά σε σχέση με τα iPad (πόσο μάλλον με τα tablet στηριγμένα σε Android), η πιθανότητα μετάβασης σε φθηνότερα tablet με άλλα λειτουργικά είναι ολοφάνερα σημαντική. Όλα αυτά ερμηνεύονται και ως πρόβλημα, και ως ευκαιρία για τη Microsoft – και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε σε ποιό βαθμό η αμερικανική εταιρεία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει ή/και να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή μεσοπρόθεσμα. Ως το τέλος της χρονιάς, θα ξέρουμε!