Ρεσιτάλ Πούτιν.

Ρεσιτάλ Πούτιν.

Ρωσία και Κίνα χέρι-χέρι σε μία τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας συμφωνία απέναντι στα παγκοσμιοποιητικά συμφέροντα της Δύσης. Τα ρωσικά Μέσα αλλά και αναλυτές από όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι αυτή είναι η έμμεση απάντηση της Μόσχας σε όσους διατείνονται ότι η Ρωσία έχει μεγαλύτερη ανάγκη την ΕΕ από ότι η ΕΕ την Ρωσία.

Στην συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου 37 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής (23/3) η Κίνα με τη Ρωσία. Και τυπικά η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2014, διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα.

Η Ρωσία ήδη αναζητεί νέες αγορές για τους ενεργειακούς της πόρους, και στρέφεται στον ασιατικό γίγαντα την Κίνα, που έχει ανάγκη από τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου αναφέρει τo Reuters. Στην Δύση αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, την απώλεια αυτή η Ρωσία θα την αναπληρώσει με μεγάλη συμφωνία, που θα υπογράψει ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν με τον ομόλογό του Ξι Γιπίνγκ τον ερχόμενο Μάϊο.

Με βάση την ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη και τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, η τροφοδοσία αναμένεται να επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα στο άμεσο μέλλον.

Τα ρωσικά Μέσα αλλά και αναλυτές από όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι αυτή είναι η έμμεση απάντηση της Μόσχας σε όσους διατείνονται ότι η Ρωσία έχει μεγαλύτερη ανάγκη την ΕΕ από ότι η ΕΕ την Ρωσία. Μετά από αυτήν την συμφωνία (ήδη οι αγωγοί είναι σχεδόν έτοιμοι) η Ρωσία θα μπορεί χωρίς να είναι κρίσιμο για αυτήν οικονομικά ακόμα και να προκαλέσει εμπάργκο φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Αντίθετα η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2025 τουλάχιστον για να υπάρξει σοβαρή εναλλακτική λύση στις πηγές φ.αερίου από τα κοιτάσματα της Αν.Μεσογείου (Ισραηλινά, κυπριακά, και πιθανόν ελληνικά).Σημειώνεται ότι το αλγερινό φυσικό αέριο ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Gazprom η οποία έχει αναλάβει την εμπορία του, και το ίδιο ισχύει και για τα ισραηλινά.

 : http://www.pygmi.gr/

Leave A Response