Τι είναι η γαλακτοσκόπηση
Μιά πρωτοποριακή διαγνωστική μέθοδος που βασίζεται στην ενδοσκοπική εξέταση των πόρων του μαστού. Η γαλακτοσκόπηση είναι συμπληρωματική εξέταση (δεν μπορεί δηλαδή να αντικαταστήσει την μαστογραφία), προσφέρει επιπλέον πληροφόρηση και πιο ολοκληρωμένη διάγνωση , ειδικά σε γυναίκες με σύμπτωμα ¨έκκριμα της θηλής¨.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η γαλακτοσκόπηση;
Για να ανιχνεύει προ-καρκινικές βλάβες μέσα στους πόρους του μαστού, για διάγνωση άλλων παθήσεων ( θηλώματα σαν πολύποδα του μαστού), και για διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο εκεί που η μαστογραφία είναι συνήθως αρνητική όπως σε αρχικό στάδιο καρκίνου κοντά στην θηλή πχ:
Α. Όταν υπάρχει έκκριση υγρού από τον ένα μαστό και από έναν ή δύο πόρους (μονοπορικό η διπορικό έκκριμα θηλής).
Β. Σε γυναίκες με βαρύ οικογενειακό ιστορικό καρκίνου (δύο συγγενείς Α βαθμού με καρκίνο ή τρεις συγγενείς Α και Β βαθμού με καρκίνο).
Γ. Επίσης, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μερική ή ολική μαστεκτομή, προτείνεται σε κάποιες περιπτώσεις η γαλακτοσκόπηση στον υγιή μαστό.
Πως γίνεται η γαλακτοσκόπηση.
Με ελαφριά νάρκωση (μέθη). Ο πόρος που εκκρίνει υγρό διαστέλλεται, το γαλακτοσκόπιο (που είναι σαν πολύ λεπτό εργαλείο ( ενδοσκόπιο) και συνδέεται με ειδική μικρό-κάμερα) διεισδύει στον πόρο και ο θεράπων ιατρός -μέσω του μόνιτορ- ελέγχει το εσωτερικό του. Αφού ολοκληρωθεί η οπτική εξέταση, ο γιατρός χρησιμοποιώντας ένα πολύ λεπτό βουρτσάκι -το οποίο εισέρχεται στον πόρο μέσω του γαλακτοσκοπίου- λαμβάνει δείγμα κυττάρων,”βούρτσισμα πόρου”,(duct brushing). Επίσης γίνεται έκπλυση του πόρου μετά από έγχυση με φυσιολογικό ορό μέσα στο πόρο και αμέσως μετά αναρρόφηση “τεχνικη εκπλυσης πόρου”,(duct lavage). Στη συνέχεια γίνεται κυτταρολογική εξέταση ,με την τεχνική της υγρής φάσης (breast pap test-thinprep). Για μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση λαμβάνεται και υγρό από τη θηλή, με τη χρήση της ειδικής αντλίας (mammary pump). Το έκκριμα εξετάζεται με την τεχνική υγρής φάσης, όπως ονομάζεται, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό έγκυρης διάγνωσης.
Το ποσοστό ακρίβειας της διάγνωσης της γαλακτοσκόπησης
Αγγίζει το 70% (όπως και με το Test Pap για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ). Ωστόσο, σε έρευνες που έχουν γίνει στην Ιαπωνία (είναι πρωτοπόρος χώρα στον τομέα της γαλακτοσκόπησης) έχει αποδειχθεί ότι σε επιλεγμένες περιπτώσεις η πιθανότητα έγκυρης διάγνωσης με τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορεί να φτάσει και το 90%.
Οι επιπλοκές της γαλακτοσκόπησης.
Η πιθανότητα επιπλοκών είναι μηδαμινή, μόλις 1 στις 1000 περιπτώσεις και όχι σοβαρές ( απλή μαστίτιδα)
Πόσο διαρκεί η γαλακτοσκόπηση.
Από 5 μέχρι 20 λεπτά, ανάλογα με την περίπτωση. Η εξεταζόμενη φεύγει μετά από μία ώρα, δεν πονάει καθόλου και το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρει μια απλή αντιβίωση.
Πόσο κοστίζει η γαλακτοσκόπηση .
Με δεδομένη την αποτελεσματικότητά της, το κόστος της είναι πολύ μικρό.Eίναι στην κατηγορία των ενδοσκοπικών εξετάσεων σαν την “υστρεροσκόπηση”, “γαστροσκόπηση” και ”κολονοσκόπηση.