Κολονοσκόπηση

Κολονοσκόπηση

Η Κολονοσκόπηση   επιτρέπει στον γιατρό να κοιτάξει μέσα σε ολόκληρο το παχύ σας έντερο, από το χαμηλότερο τμήμα, τον ορθό μέχρι το χαμηλότερο τμήμα του λεπτού εντέρου. Η διαδικασία χρησιμοποιείται για να διαγνωστούν οι ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά του εντέρου. Χρησιμοποιείται επίσης για να εντοπίσει πρώιμες ενδείξεις καρκίνου στο κόλον και στον ορθό.  Η κολονοσκόπηση δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να δει φλεγμονώδεις ιστούς, μη φυσιολογική ανάπτυξη, έλκη, αιμορραγία και μυϊκούς σπασμούς.
Για τη διαδικασία, ο εξεταζόμενος ξαπλώνει στην αριστερή του πλευρά στο κρεβάτι, έχοντας λάβει παυσίπονα και ήπια χαλαρωτικά ώστε να νιώθει χαλαρότητα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο γιατρός εισάγει ένα μακρύ, ευλύγιστο, φωτιζόμενο σωληνάριο μέσα στον ορθό και το κατευθύνει αργά μέσα στο κόλον. Το σωληνάριο ονομάζεται κολονοσκόπιο. Το ενδοσκόπιο μεταδίδει την εικόνα του εσωτερικού του κόλον, ώστε να μπορεί ο γιατρός να εξετάσει προσεκτικά τον χιτώνα του εντέρου. Το ενδοσκόπιο λυγίζει, ώστε να μπορεί ο γιατρός να το κινεί στις καμπύλες του εντέρου. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε θέση ώστε να μπορέσει ο γιατρός να κινήσει το ενδοσκόπιο όπως χρειάζεται. Το ενδοσκόπιο φυσά αέρα στο κόλον σας, με αποτέλεσμα να  φουσκώνει το κόλον και να μπορεί ο γιατρός να έχει καλύτερη εικόνα.
ΚολονοσκόπησηΑν υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό στο κόλον σας, όπως πολύποδας ή ερεθισμένος ιστός, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει τμήμα του με τη χρήση μικροσκοπικών οργάνων που περνάνε μέσα από το ενδοσκόπιο. Ο ιστός (βιοψία), έπειτα, αποστέλλεται στο εργαστήρι για εξέταση. Αν υπάρχει αιμορραγία στο κόλον, ο γιατρός μπορεί να περάσει ένα λέιζερ, θερμαινόμενο καθετήρα ή ηλεκτρικό καθετήρα, ή να χορηγήσει ενέσιμα ειδικά φάρμακα (διάλυμα αδρεναλίνης) μέσα από το ενδοσκόπιο, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία.
Η αιμορραγία και ο τραυματισμός (τρύπημα) του κόλον είναι πιθανές επιπλοκές της κολονοσκόπησης. Οι επιπλοκές αυτές, όμως, είναι σπάνιες.
Η κολονοσκόπηση διαρκεί από 30 έως 60 λεπτά. Τα χορηγούμενα πραϋντικά και παυσίπονα κάνουν αρκούντως υποφερτή την εξέταση. Θα χρειαστεί ωστόσο να παραμείνετε στο γραφείο του γιατρού από 1 έως 2 ώρες μέχρι να υποχωρήσει η δράση των παυσίπονων.

Ενδείξεις για Κολονοσκόπηση 
Σύμφωνα με το Ίδρυμα  STOP στον Ορθοπρωκτικό Καρκίνο:

  • Από την ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να ξεκινάτε κολονοσκόπηση και να την κάνετε κάθε 10 χρόνια. Αν είστε εντελώς ασυμπτωματικοί (δεν παρουσιάζετε δηλαδή κανένα σύμπτωμα) και δεν έχετε ιστορικό ορθοπρωκτικής πάθησης, και πάλι θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις.
  • Από την ηλικία των 40 ή και νωρίτερα, πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση αν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ή καλοήθεις ορθοπρωκτικούς πολύποδες, ορθοπρωκτικό καρκίνο, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο της μήτρας, καρκίνου του μαστού, ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.

http://www.iator.gr/

Leave A Response