Ε, ναι λοιπόν, συνεχίζονται και μετά τον πρώτο χρόνο και εκτός από αυτά των παιδικών ασθενειών υπάρχουν κι άλλα.
Δυστυχώς, είναι πολλά τα λοιμώδη και πολλοί οι κίνδυνοι από τους οποίους πρέπει και μπορούμε να προστατεύσουμε τα μικρά μας αγγελούδια μέσω των εμβολιασμών.
Είναι βασικό να μην παραλείπονται οι επαναλήψεις των εμβολίων, όπου χρειάζονται. Και, επειδή η προληπτική ιατρική δεν έχει ούτε κατά διάνοιαν ωριμάσει στη χώρα μας, καλά είναι να ελέγχονται τα βιβλιάρια υγείας από τους γονείς και να ερωτώνται με τη σειρά τους και οι παιδίατροι για πιθανές ελλείψεις επαναληπτικών δόσεων.
Εδώ και αρκετά πλέον χρόνια έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού ένα ακόμα πολύ καλό εμβόλιο, το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α, που είναι γνωστή και σα λοιμώδης ηπατίτιδα. Είναι η ηπατίτιδα που μεταδίδεται με μολυσμένο νερό και μολυσμένα τρόφιμα και υπάρχει σε γειτονικές μας χώρες, άρα εμφανίζεται σποραδικά και σε μας. Πριν δέκα και πλέον χρόνια και επειδή το εμβόλιο μόλις είχε κυκλοφορήσει στη χώρα μας και δε θεωρήθηκε απαραίτητο και δεν ήταν ακόμα υποχρεωτικό, είχαμε κρούσματα που οδήγησαν σε έκτακτους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς μεγάλων ομάδων της πόλης μας προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή επιδημία. Σήμερα, με την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και για την ηπατίτιδα Α, τέτοια περίπτωση, ευτυχώς, δεν υπάρχει.
Υπάρχει και ένα εμβόλιο που γίνεται αποκλειστικά από κρατικό φορέα, δεν πωλείται στο ελεύθερο εμπόριο και, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, γίνεται στην πρώτη δημοτικού στο σχολείο. Είναι το εμβόλιο για τη φυματίωση. Γίνεται πρώτα η δοκιμασία Mantoux και, επί αρνητικής Mantoux, γίνεται λίγες μέρες μετά το εμβόλιο BCG. Προσέξτε! Η Mantoux πρέπει είναι πρόσφατη. Πρόσφατα διαπίστωσα ότι υπάρχει στον κόσμο, και δυστυχώς διαιωνίζεται μέσω και επωνύμων παιδιάτρων, μια σύγχυση γύρω από το BCG. Πιστεύω ότι οι προσωπικές απόψεις, όσο ψηλή θέση κι αν κατέχουν αυτοί που τις εκφράζουν, είναι καλό να μένουν σαν προβληματισμοί μεταξύ επιστημόνων που συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτές και μόνον όταν έχουν εξαχθεί σίγουρα συμπεράσματα να μοιράζονται με το πλατύ κοινό. Διαφορετικά, εμπλέκουμε τους γονείς σε δικές μας διχογνωμίες και δε βοηθούμε σε τίποτα το κοινό καλό. Ναι, η ΠΟΥ συστήνει να γίνεται το εμβόλιο στη νεογνική ηλικία, ναι, είναι το πιο παλιό εμβόλιο και ναι, η έρευνα ασχολείται με νέα εμβόλια για τη φυματίωση, αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα. Αλλά, σήμερα σ αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα η επιστημονική κοινότητα βάσει μελετών και κοινής απόφασης, δηλώνει επίσημα μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και εθνικού προγράμματος εμβολιασμών ότι ο εμβολιασμός για τη φυματίωση γίνεται στην πρώτη τάξη του δημοτικού στα σχολεία. Στόχος της ΠΟΥ είναι η εκρίζωση της φυματίωσης μέχρι το 2050[στρατηγική stop TB], δεδομένου ότι έως και το 2015 αναμένεται να φτάσουμε μέχρι το 50% των επιπέδων του 1990.
Κι εκεί που νομίζαμε ότι τελειώσαμε με τα εμβόλια έρχεται το καταπληκτικότερο όλων εμβόλιο, το εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων[HPV]. Υπέστη τεράστιο πόλεμο, άδικο και περιττό, διότι καθυστέρησε ή απέτρεψε μεγάλες ομάδες των εφήβων και νεαρών ενήλικων κοριτσιών από τον έγκαιρο εμβολιασμό τους. Ναι, μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και τα αγόρια, αλλά δε χορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως για τα κορίτσια και εν πάσει περιπτώσει ας το κάνουν πρώτα όλα τα κορίτσια και βλέπουμε.
Μέσα στη φαρέτρα του ο παιδίατρος έχει και το αντιγριπικό εμβόλιο, εμβόλιο καλό και αποτελεσματικό. Συνιστάται σε ομάδες υψηλού κινδύνου από την ηλικία των έξι μηνών. Όχι, δε μιλάμε για το εμβόλιο που είχε κυκλοφορήσει πριν λίγα χρόνια προκαλώντας ένα παγκόσμιο πείραμα εφαρμογής εμβολίου και αποσύρθηκε. Μιλάμε για το εμβόλιο γρίπης που υπήρχε πριν και συνεχίζει να υπάρχει και μετά το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Τα τελευταία χρόνια ωρίμασαν και άλλα δύο είδη εμβολίων για το μηνιγγιτιδόκοκκο. Το ένα εν μέρει αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία από την ηλικία των έντεκα ετών, αλλά μπορεί να γίνει και πολύ νωρίτερα. Το άλλο είναι ένα πολύ πρωτοποριακό εμβόλιο για τη θανατηφόρο μηνιγγίτιδα, το οποίο δυστυχώς ακόμη δεν αποζημιώνεται, αλλά θα πρέπει να χορηγηθεί και να γίνεται από νωρίς, ώστε να καταπολεμηθεί η νόσος.
Η έρευνα για τα εμβόλια δε σταματάει. Υπάρχουν μελέτες που τρέχουν. Οι γνώσεις πολλαπλασιάζονται, κάποιες νέες ανατρέπουν ή τροποποιούν κάποιες παλιές ή τις επαληθεύουν ή τις συμπληρώνουν. Εσείς οι μεγάλοι μην παραλείπετε να ρωτάτε και για δικό σας πιθανόν εμβολιασμό. Ζητείστε από τον παθολόγο σας να σας ενημερώσει για τα δικά σας εμβόλια, γιατί, ναι, υπάρχουν και τέτοια, αλλά, ευτυχώς, δε θα ασχοληθώ εγώ και με αυτά.