- 1000 γρ καλαμαράκι καθαρισμένο
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κουτ. σούπας κάπαρη ξαλμυρισμένη
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα
- 8 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, χονδροκομμένες
- ¼ φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
- 3 γεμάτες κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- Αλάτι, πιπέρι
- Για την σάλτσα: 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες
- 2 φύλλα δάφνης ή 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
- 2 σκόρδο ολόκληρο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Τρόπος μαγειρέματος
- 1Ξεπαγώνετε το καλαμάρι, το πλένετε μέσα και έξω και το στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας
- 2Αφαιρείτε τα πλοκάμια, τα ψιλοκόβετε και τα αλατίζετε ελαφρά
- 3Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο
- 4Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και στην συνέχεια ένα – ένα προσθέτετε τον μαϊντανό, την κάπαρη, την ντομάτα, τις ελιές και το κρασί. Αφήνετε την γέμιση να σιγοβράσει και να πιει τα χυμούς της
- 5Προσθέτετε την φρυγανιά, το αλάτι και το πιπέρι
- 6Βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε πλατιά ρηχή κατσαρόλα η σε βαθύ τηγάνι με καπάκι και την αφήνετε να σιγοβράζει όση ώρα ετοιμάζετε τα καλαμαράκια
- 7Ανοίγετε το κορμό από τα καλαμαράκια και τα γεμίζετε με την γέμιση
- 8Φροντίζετε να μην γεμίσουν τελείως γιατί τα καλαμαράκια μαζεύουν με το ψήσιμο
- 9Καρφώνετε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα, τοποθετείτε τα γεμισμένα καλαμαράκια στην σάλτσα που σιγοβράζει και τα αφήνετε να βράσουν για 30΄ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν
- 10Τα σερβίρετε ζεστά με την σάλτσα τους και τα συνοδεύετε με ζυμαρικά της αρεσκείας σας