Η νεότερη εξέλιξη στο χώρο της μαστογραφίας.
Η τομοσύνθεση είναι μια τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης μαστού κατά την οποία λαμβάνονται πολλαπλές λήψεις και δίνεται δυνατότητα τόμων του μαστού με πάχος τομής 1 χιλιοστού. Η εξέταση διαρκεί ελάχιστα παραπάνω σε σχέση με αυτήν της ψηφιακής μαστογραφίας και η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη παραμένει χαμηλή και ασφαλής. Οι παραγόμενες εικόνες συλλέγονται από τον ακτινολόγο, ο όποιος τις επεξεργάζεται σε συνδυασμό με το ιστορικό και την προηγούμενη μαστογραφία με σκοπό την τελική διατύπωση της απάντησης.
Ύστερα από περίπου ένα χρόνο από την έγκριση της τομοσύνθεσης από τον Αμερικανικό Οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA), έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες που συγκρίνουν την ψηφιακή μαστογραφία με την τομοσύνθεση ως προς την διαγνωστική τους αξία.
Φαίνεται λοιπόν πως η τομοσύνθεση πλεονεκτεί έναντι της ψηφιακής μαστογραφίας στους πυκνούς μαστούς και κατ’ επέκταση σε νεαρές ηλικίες χάριν της ικανότητα της να διεισδύει στο μαστικό παρέγχυμα. Επίσης, σε πολλές έρευνες η τομοσύνθεση καταφέρνει να μειώσει μέχρι και να μηδενίσει τις απαντήσεις με ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή αν η απάντηση της τομοσύνθεσης είναι θετική υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό ακόμα και μηδενικό να είναι λανθασμένη. Έτσι, το ποσοστό ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού αυξάνεται και το ποσοστό των βιοψιών μειώνεται.
Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι η τομοσύνθεση φαίνεται σε κάποιες εργασίες να μειονεκτεί ως προς την ανίχνευση των μικροαποτιτανώσεων- μικροασβεστώσεων (συσσώρευση αλάτων) κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο ακτινολόγος αλλά η κατασκευή του μηχανήματος της τομοσύνθεσης, όπου και γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί.
Συμπερασματικά, η τομοσύνθεση αποτελεί μια εξέταση που ήρθε να συμπληρώσει τη μαστογραφία και στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και συνιστάται να γίνεται μια φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 ετών.
Reference: Zervoudis S et al. 10th Congress of the European Society of Gynecology (ESG), 18-21 Σεπτεμβρίου 2013, Βρυξέλλες.