Χειρουργική θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (Κ.Υ.Π.)

Χειρουργική θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (Κ.Υ.Π.)

Διουρηθρική Προστατεκτομή (TUR-P)

Η χειρουργική θεραπεία και ιδιαίτερα η διουρηθρική προστατεκτομή (Transurethral  Resection of the Prostate – TURP)  ήταν και παραμένει η συνηθέστερη μορφή θεραπείας της ΚΥΠ. Eνδείκνυται, όταν παρά τη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα του ασθενούς είναι τέτοια που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ή όταν έχουμε επιπλοκές σχετιζόμενες με την ΚΥΠ.


Επιπτώσεις της
Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (Κ.Υ.Π.)

  • Οξεία επίσχεση ούρων
  • Πάχυνση του τοιχώματος της κύστης – Δοκίδωση κύστης
  • Δημιουργία εκκολπωμάτων
  • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
  • Μακροσκοπική αιματουρία
  • Λίθοι στην ουροδόχο κύστη
  • Νεφρική ανεπάρκεια

Τι είναι η Διουρηθρική Προστατεκτομή (TUR-P) ;

 

Είναι η χειρουργική επέμβαση όπου δια μέσου της ουρήθρας αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του προστάτη αδένα χωρίς τομή.

Αποτελεί τη μέθοδος αναφοράς και την πρώτη επιλογή και εκτελείται σε ποσοστό 95% των επεμβάσεων.

Για να γίνει με επιτυχία αυτή η επέμβαση είναι απαραίτητη η καλή γνώση της τεχνικής εκ μέρους του χειρουργού ουρολόγου.

Αρχικά υπήρχε περιορισμός στο μέγεθος του προστάτη που μπορούσε να αφαιρεθεί με αυτή τη μέθοδο, στις μέρες μας όμως αυτό το κριτήριο έχει αλλάξει και ένας ουρολόγος που εφαρμόζει τη μέθοδο με γρήγορο και ασφαλή τρόπο μπορεί να πραγματοποιήσει την επέμβαση σε προστάτες με όγκο ακόμα και 100 cm3.

Σε «έμπειρα χέρια» ο ασθενής θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.
bouz2

Η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή, και με τη χρήση ειδικών εργαλείων τα οποία μας επιτρέπουν να αφαιρούμε το προστάτη υπό άμεση οπτική επαφή.

Με τις ενδοσκοπικές τεχνικές είναι δυνατόν σήμερα να επιτύχουμε τα ίδια χειρουργικά αποτελέσματα όπως παλιότερα με τις ανοιχτές χειρουργικές τεχνικές, ενώ ταυτόχρονα οι επεμβάσεις διαμέσω της ουρήθρας είναι λιγότερο τραυματικές και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.

Πως γίνεται η επέμβαση ;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα. Εισάγεται ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο  διαμέσου της ουρήθρας και εντοπίζεται η περιοχή του προστάτη. Στη συνέχεια γίνεται η εκτομή του μεγαλύτερου μέρους του προστατικού αδενώματος και ακολουθεί καυτηριασμός της περιοχής της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.
bouz3

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία ;

Στο νοσοκομείο αναρρώνετε για μία έως δύο ημέρες. Θα περιμένετε λίγο αίμα και μερικά πήγματα στα ούρα σας μετεγχειρητικά. Ο καθετήρας αφαιρείται την δεύτερη ημέρα μετά την εγχείρηση. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα μπορεί να έχετε μία επώδυνη ούρηση, μία αίσθηση επιτακτικότητας, καθώς τα ούρα περνούν μέσα από την προστατική ουρήθρα πάνω από την χειρουργημένη περιοχή. Αυτό βελτιώνεται προοδευτικά σε μία έως τέσσερις εβδομάδες.

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Παραπάνω από τους μισούς ασθενείς θα παρουσιάσουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση μετά την εκτομή του προστάτη παλινδρομεί στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με τα ούρα. Η πιθανότητα ακράτειας ούρων μετά την επέμβαση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και συμβαίνει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Ο κίνδυνος τραυματισμού του σφιγκτήρα κυμαίνεται από 3-15% και εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία του χειρουργού. Η στύση και η ικανότητα για σεξουαλική επαφή παραμένουν όπως πριν.
bouz4

Οδηγίες μετά τη νοσηλεία

Για 2-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο ο ασθενής :

  • Πρέπει να πίνει 2 λίτρα υγρά ημερησίως.
  • Να μη σηκώνει βάρος πάνω από 5 κιλά.
  • Να αποφύγει βαριά σωματική άσκηση και ποδηλασία.
  • Να αποφύγει καυτά μπάνια και σάουνα.
  • Να αποφύγει τη δυσκοιλιότητα τρώγοντας φρούτα και λαχανικά.
  • Να μην έχει σεξουαλική επαφή.

http://www.iator.gr/

Leave A Response