Καζάν ντιπί σημαίνει «ξύσιμο του καζανιού», δηλαδή η καμένη κρέμα στον πάτο του καζανιού. Το καζάν ντιπί γίνεται αποκλειστικά με βουβαλίσιο γάλα – αρκετά βαρύ για τα ελληνικά γούστα, οπότε αυτή η κρέμα που ακολουθεί είναι στην πραγματικότητα μια παραλλαγή.
- 1 λίτρο γάλα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. ρυζάλευρο
- 1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια του αλλά και το κλωναράκι)
- 2 κ.σ. ροδόνερο
Για το καψάλισμα
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- Αλείφουμε ένα ταψάκι με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα.
- Ψήνουμε στους 180° μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
- Παράλληλα βράζουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη καλά.
- Τα προσθέτουμε μαζί με τη βανίλια μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα.
- Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει λίγο η κρέμα.
- Βγάζουμε τη βανίλια και προσθέτουμε το ροδόνερο.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με την καραμελωμένη ζάχαρη και αδειάζουμε σιγά-σιγά την κρέμα.
- Την ψήνουμε στους 180° για 10΄.
- Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Ο τρόπος αυτός είναι ο πιο γνωστός στα καθ’ ημάς.
Ένας άλλος τρόπος (καλύτερος ίσως και πιο παραδοσιακός γιατί δεν γίνεται πολύ σφιχτή η κρέμα, γίνεται λεπτή οπότε και σερβίρεται σε ρολάκι όπως πρέπει), είναι ο εξής:
- Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε την κρέμα.
- Ακουμπάμε τον πάτο του ταψιού στη φωτιά σε όλα τα σημεία πόντο-πόντο μέχρι να καεί από κάτω η ζάχαρη.
- Αφήνουμε να κρυώσει και μετά κόβουμε κομμάτια 10 εκ. και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα τυλίγουμε ρολάκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε να μην καεί πολύ η καραμέλα και γίνει μαύρη, καλό είναι να κράτα το υπέροχο χρώμα της.
Στην περίπτωση που το κάνουμε με τον δεύτερο τρόπο, πρέπει να αφήσουμε 1΄ παραπάνω να σφίξει η κρέμα γιατί δεν θα ψηθεί επιπλέον στο φούρνο. Οπότε την τελική πυκνότητα την δίνουμε στην κατσαρόλα.
Γαρνίρουμε προαιρετικά με φιστίκι Αιγίνης.
Πηγή: yumyum.gr