Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό που υπάρχει στην κουζίνα της νοικοκυράς σχεδόν όλο το χρόνο. Είναι ένα λαχανικό που εκτός από γλυκιά γεύση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα, προσφέρει στον οργανισμό πληθώρα οφελών.
-
την πληθώρα θρεπτικών στοιχείων που ωφελούν την ισορροπημένη λειτουργία του σώματος, όπως φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό, βιταμίνη C,
-
την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, που προστατεύει τον οργανισμό από εκφυλιστικές παθήσεις, ματαιώνοντας παράλληλα τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής,
-
τη διατήρηση της αρτηριακής πίεση σε χαμηλά επίπεδα, μέσω της έντονης παρουσίας νιτρικού άλατος στο τρόφιμο,
-
την αποφυγή εναπόθεσης λίπους γύρω από το ήπαρ, προστατεύοντας τον οργανισμό από άλλα επιβαρυντικά νοσήματα, όπως μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη,
-
τη μείωση των απαιτήσεων του οργανισμού σε οξυγόνο, οδηγώντας σε αύξηση της αντοχής και των αθλητικών επιδόσεων του ατόμου, κατά 16%,
-
την ύπαρξη φυλλικού οξέος και φυτικών ινών, ελαττώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης καιτριγλυκεριδίων στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων,
-
την αντιμετώπιση της γαστρορραγίας και την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες,
-
τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης και την εξασθένηση όγκων και φλεγμονών σε διάφορα σημεία του σώματος,
-
την ύπαρξη ενός ενζύμου (καταλάση) που η απουσία του από τον οργανισμό οδηγεί σε άσπρισμα των μαλλιών, οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές νόσους,
-
την καταπολέμηση γνωστικών ασθενειών, όπως τη νόσο Alzheimer και την άνοια.