Φακοί επαφής και εφηβεία

Φακοί επαφής και εφηβεία

ΣΕ  ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ  ΝΑ ΦΟΡΑΩ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ;

Δεν  υπάρχει όριο ηλικίας. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι δίνουν φακούς όταν ο/η  νέος/α βρίσκεται ανάμεσα  στις ηλικίες 11  με 14 ετών. Σημασία έχει το  πόσο υπεύθυνος είναι  ο/η νέος/α και  κατά πόσο φροντίζει  να τηρεί τους  κανόνες υγιεινής και  φροντίδας που αποτελούν  προϋπόθεση για τη  χρήση των φακών  επαφής. Απαλλασσόμενοι οι νέοι από  το σκελετό των γυαλιών αποκτούν  μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται περισσότερο  ελκυστικοί στα άτομα του  περιβάλλοντός τους.

ΠΟΣΗ  ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΚΟΙ  ΕΠΑΦΗΣ;

Με τα σύγχρονα προϊόντα καθαρισμού οι  φακοί επαφής χρειάζονται  πολύ μικρή φροντίδα. Ένα ειδικό υγρό καθαρισμού  και μία θήκη  φύλαξης είναι αρκετά. Πολλοί από τους εφαρμοστές  φακών επαφής υποστηρίζουν  ότι οι νέοι  είναι πιο υπεύθυνοι  στον καθαρισμό και  τη σωστή φύλαξη των φακών  επαφής από τους  χρόνιους χρήστες, οι  οποίοι με τα χρόνια  γίνονται ασυνεπείς ως  προς τα μέτρα  υγιεινής. Οι νέοι αποδεικνύονται  επίσης πιο προσεκτικοί  στις οδηγίες του  γιατρού τους και  δεν αλλάζουν συνέχεια  υγρά καθαρισμού, κάτι που θα μπορούσε να  τους προκαλέσει προβλήματα  με την ανοχή  των οφθαλμών τους  στους φακούς επαφής.

ΕΙΝΑΙ  ΑΝΕΤΟΙ ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ  ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΟΙ ΑΠΟ  ΤΟ ΜΑΤΙ;

Οι σύγχρονοι φακοί επαφής  είναι σχεδιασμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε  να είναι πάρα  πολύ άνετοι όταν  φορεθούν και είναι  τόσο λεπτοί που  δεν φαίνονται στο  μάτι. Θεωρείται ότι η  εφαρμογή φακών επαφής  την πρώτη φορά  συνοδεύεται από πόνο. Αυτή η αντίληψη είναι  κατανοητή καθώς οι  περισσότεροι θεωρούν ότι  καθώς θα ακουμπούν  το μάτι με  το φακό, θα έχουν ένα δυσάρεστο  συναίσθημα πόνου. Όμως  μαθαίνοντας πώς να χειρίζονται  τους φακούς τους, βρίσκουν τη διαδικασία εύκολη  και τελείως ανώδυνη.

Μερικές φορές φορώντας τους  φακούς, αισθανόμαστε τα μάτια  να στεγνώνουν. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει στους  νέους, αλλά σε μεγαλύτερες  ηλικίες. Τα ενυδατικά κολλύρια  φυσιολογικών δακρύων λύνουν  το πρόβλημα αυτό.

ΕΙΝΑΙ  ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΟΙ  ΝΕΟΙ/ΕΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ;

Σε πολλές περιπτώσεις  η χρήση φακών επαφής  κρίνεται ασφαλέστερη  της χρήσης γυαλιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  τα γυαλιά μπορούν να σπάσουν  κατά τη διάρκεια  διάφορων δραστηριοτήτων, όπως σε αγώνες  ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κ.λ.π. Ακόμη  κι αν ένα  άθλημα χρειάζεται ειδικά  γυαλιά, όπως το σκι, είναι ευκολότερο αυτά να  φορεθούν πάνω από  φακούς. Με τη χρήση  τους αυξάνεται επίσης  η περιφερική όραση ( η οποία περιορίζεται  από το σκελετό των γυαλιών ), με αποτέλεσμα να μπορούμε  να δούμε μια  μπάλα ή μια  ρακέτα όταν έρχονται  κατά πάνω μας. Σε μελέτη, η οποία διεξήχθη  στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι αθλητές μπορούν  να ανεβάσουν την  απόδοσή τους έως  και 25% φορώντας  φακούς επαφής.

ΜΠΟΡΟΥΝ  ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΟΙ  ΕΠΑΦΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ  ΤΟ ΜΑΤΙ;

Αυτό δεν μπορεί ποτέ  να συμβεί, γιατί υπάρχει φυσικός φραγμός μεταξύ  του πρόσθιου και  τον οπίσθιου τμήματος  του οφθαλμού.

ΤΙ  ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΧΡΩΜΟΥΣ  ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ;

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής  μπορεί να είναι  διακοσμητικοί ή να διορθώνουν και  τις διαθλαστικές ανωμαλίες. Εφόσον συνταγογραφούνται  και εφαρμόζονται από ειδικό, δεν υπάρχει κανένα  απολύτως πρόβλημα. Πολλοί νέοι/ες έχουν την τάση  να δοκιμάζουν τους  έγχρωμους φακούς επαφής  των φίλων τους. Αυτό είναι επικίνδυνο για  την υγιεινή των  οφθαλμών τους, γιατί  μπορεί να προσβληθούν  από σοβαρή μόλυνση (μεταφερόμενη από το μάτι  κάποιου άλλου!).

ΜΠΟΡΕΙ  ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΜΕ  ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ;

Με τους πιο πολλούς  φακούς επαφής απαγορεύεται  να κοιμόμαστε, γιατί δεν τηρούν τους κανόνες  οξυγόνωσης του κερατοειδή  χιτώνα του οφθαλμού, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται  σοβαρές μολύνσεις. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό  σας.

ΑΝ  ΕΧΩ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΦΟΡΑΩ  ΓΥΑΛΙΑ;

Αυτό είναι τελείως λάθος. Με τα σημερινά δεδομένα  σχεδόν όλες οι  περιπτώσεις με αστιγματισμό  καλύπτονται από ειδικούς  μαλακούς φακούς επαφής, οι οποίοι ονομάζονται  τορικοί.

http://www.iator.gr/

Leave A Response