Η μύτη αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του προσώπου, μια και βρίσκεται στο κέντρο και είναι και το πιο προέχον σημείο αυτού. Λόγω λοιπόν της θέσης αυτής, συμμετέχει όσο κανένα άλλο χαρακτηριστικό, στην συνολική αισθητική, συμμετρία και αρμονία του προσώπου.
Επιπλέον, είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο (πχ. γυαλιά, μαλλιά κλπ.) έτσι ώστε και η παραμικρή ατέλεια να γίνεται εμφανής.
Με την ρινοπλαστική διορθώνονται τόσο οι ατέλειες και δυσμορφίες της μύτης, αλλά παράλληλα επιτυγχάνεται και η ανάδειξη της συνολικής εικόνας του προσώπου και του profile μας. Επιπρόσθετα, όταν αυτό χρειάζεται, πραγματοποιείται και η λειτουργική βελτίωση της αναπνοής με σύγχρονη διόρθωση του διαφράγματος και των ρινικών κόγχων, ή της ρινικής βαλβίδας.
Ποια μύτη θα ήταν η ιδανική για το πρόσωπό μου;
Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια θα ήταν η ιδανική μύτη για το πρόσωπό σας, που θα δημιουργούσε ένα πιο αρμονικό πρόσωπο;
Πολλές φορές βλέπουμε τη μύτη κάποιου οικείου προσώπου μας και μας αρέσει, αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι αυτή η μύτη θα ήταν η ιδανική για να αναδείξει τα δικά σας μοναδικά χαρακτηριστικά;
Στις μέρες μας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τον εαυτό μας με τη μύτη εκείνη που θα αναδείξει το προσωπό μας πριν από την επέμβαση.
Αυτό πλέον είναι εφικτό με προσομοίωση στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Computer Imaging)! Η διαδικασία είναι απλή μια και ο ιατρός βγάζει φωτογραφίες του προσώπου του ενδιαφερόμενου και στη συνέχεια κάνει ανάλυση στο πρόσωπο. Στόχος αυτής της διαδικασίας μέσω ειδικών προγραμμάτων, είναι να βρεθούν οι «ιδανικές αναλογίες» για το κάθε πρόσωπο και τελικά να σχεδιαστεί η μύτη που ταιριάζει περισσότερο στο κάθε πρόσωπο!
Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί, ότι το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεασθεί από σχετικά προβλέψιμους, όμως, παράγοντες, όπως το πάχος του δέρματος, ανατομικές ιδιαιτερότητες, ελαστικότητα δέρματος, ηλικία κλπ. αλλά σε μικρό βαθμό.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ρινοπλαστική;
Στην ρινοπλαστική εκφράζεται η άποψη ότι όσο νωρίτερα γίνει τόσο το καλύτερο!
Φυσικά είναι μια γενικευμένη άποψη και το παραπάνω ισχύει για ηλικίες άνω των 17 ετών, όπου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στον σκελετό του ατόμου. Έτσι, καλό είναι κάποιος που έχει ήδη αποφασίσει την αλλαγή και είναι άνω των 17 ετών να προβεί στην επέμβαση.
Με αυτό τον τρόπο θα χαρεί πιο πολλά χρόνια το αποτέλεσμα και τη νέα εικόνα του εαυτού του που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Επιπλέον, το αποτέλεσμα θα είναι πιο προσδόκιμο και ακριβές, γιατί δεν θα υπάρχει ο παράγων της μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω απο τα 35 – 40) όπου το δέρμα χάνει πλέον την ελαστικότητα του σταδιακά και δεν μπορεί να παρακολουθήσει μεγάλες αλλαγές του σκελετού και η εκτέλεση της επέμβασης γίνεται πιο δύσκολη τεχνικά για τον ιατρό.
Σε περίπτωση που συνυπάρχει και δυσχέρεια αναπνοής μπορεί ο χειρουργός, να διορθώσει την ανατομική αυτή ανωμαλία στην διάρκεια της επέμβασης. Θα πρέπει όμως να έχει διευκρινισθεί εκ των προτέρων, ότι σε περίπτωση υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών απο αλλεργική αιτιολογία, η χειρουργική των κογχων, δεν θα βοηθήσει, ή θα βοηθήσει αλλά προσωρινά μόνο.
Πόσο διαρκεί η επέμβαση και πως γίνεται;
Η επέμβαση έχει διάρκεια 1 -3 ώρες, ανάλογα το πρόβλημα. Συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία, αλλά μπορεί να γίνει σε ειδικές περιπτώσεις και με τοπική & μέθη. Ο χειρουργημένος, μπορεί να εξέλθει την ίδια μέρα από την κλινική ή να παραμείνει ένα βράδυ.
Συνήθως, δημιουργούνται εκχυμώσεις στα βλέφαρα («μπλάβισμα») για μία εβδομάδα, οι οποίες μπορούν όμως να προληφθούν μερικώς με τη συστηματική χρήση κρύων επιθεμάτων στα βλέφαρα, κατά το πρώτο 24ωρο.
Δεν υπάρχει καθόλου πόνος, και η μόνη δυσκολία είναι ο επιπωματισμός της ρινός από «ταμπόν» το πρώτο 24ωρο, πρόβλημα μπορεί να λυθεί μερικώς, με τη χρήση ειδικών σωληνωτών επιπωμάτων. Απαιτείται εξωτερικός νάρθηκας για 6 περίπου, μέρες.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 9 -10 μέρες.
Ποια είναι η διάρκεια του αποτελέσματος;
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και φαίνεται από την αρχή σχεδόν. Μετά την επέμβαση υπάρχει ένα οίδημα, το οποίο υποχωρεί σταδιακά, κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων και μηνών αλλά το τελικό, επέρχεται σε 1 περίπου χρόνο
Σε ποιους δεν συστήνεται η επέμβαση ρινοπλαστικής;
Δεν συστήνεται αν υπάρχουν ιατρικά προβλήματα για τα οποία υπάρχει λόγος να αναβληθεί οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.
Επίσης, ενδιαφερόμενοι με ανώριμη προσωπικότητα που θα είχαν δυσκολία να προσαρμοσθούν στην αλλαγή της εικόνας του προσώπου που θα επέλθει.
Τέλος, εκείνοι που πάσχουν από το σύνδρομο του πολυχειρουργικού ασθενούς, όπου σωματοποιούν στο συγκεκριμένο ανατομικό χαρακτηριστικό άλλα προβλήματα της προσωπικότητας τους, και δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένοι απο οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Σε αυτούς τους ασθενείς, θα πρέπει παρά την επιμονή τους να χειρουργηθούν, ο χειρουργός να τους παραπέμψει στον ψυχίατρο. Ο πλαστικός χερουργός δέν είναι»ο ψυχίατρος με το νυστέρι!»
Τι γίνεται αν δεν μας αρέσει η νέα μας μύτη;
Επανεπέμβαση στη ρινοπλαστική (Revision – ή Secondary Rhinoplasty) χρειάζεται όταν:
δεν επιτεύχθηκαν οι αισθητικοί στόχοι μετά την πρώτη επέμβαση,
δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα ή δυσμορφία, που δεν υπήρχε πριν.
Επανεπέμβαση μπορεί να γίνει για δεύτερη ή τρίτη ή και πολλοστή φορά, αν αυτό χρειάζεται. Η επανεπέμβαση στην ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, αποτελεί ομολογουμένως, μία από τις προκλήσεις της Πλαστικής Χειρουργικής, και είναι πιο δύσκολη κάθε επόμενη φορά.
Τι πρέπει να γνωρίζω αν θα κάνω επανεπέμβαση ρινοπλαστικής;
Η επανεπέμβαση στη ρινοπλαστική πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα αν και έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας για τον χειρουργό.
Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τον ασθενή είναι:
1. Να μην πιέζει το ιατρό του για άμεση επανεγχείρηση (όσο και αν του φαίνεται δύσκολο να ζεί με την υπάρχουσα μύτη). Πιθανή επανεκτέλεση της επέμβασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως φέρνει χειρότερο αποτέλεσμα.
2. Να αλλάζει χειρουργό, μετά απο δεύτερη επέμβαση, αν δεν μείνει ικανοποιημένος.
3. Να αναζητήσει χειρουργό με εμπειρία στην δύσκολη αυτή επανεπέμβαση.
4. Να «χαμηλώσει» τα αισθητικά του κριτήρια, μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες επανεπεμβάσεις.
5. Να θυμάται ότι: κάθε νέα επανεπέμβαση είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη.