Συστατικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
- 1/3 του φλιτζανιού τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
- 7 σταγόνες εκχύλισμα πορτοκαλιού
- 150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο λιωμένο
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
- ¾ του φλιτζανιού νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού
Οδηγίες
- 1.Ανακατεύουμε τα καρύδια με τα δυο κουταλάκια ζάχαρη και τις σταγόνες από το εκχύλισμα πορτοκαλιού.
- 2.Βάζουμε ένα φύλλο κρούστας σε ένα πάγκο και το αλείφουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής βουτηγμένο σε λιωμένο βούτυρο. Προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε πολύ βούτυρο.
- 3.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας 3 ακόμα φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντας κάθε φορά το κάθε φύλλο.
- 4.Απλώνουμε 4 με 5 κουταλάκια του γλυκού από τη γέμιση με τα καρύδια που έχουμε ετοιμάσει κατά πλάτος των φύλλων.
- 5.Ρολάρουμε σφιχτά τα φύλλα μέχρι να γίνουν περίπου 2 εκατοστά στο πάχος.
- 6.Κόβουμε ότι περισσεύει και το φυλάμε για να φτιάξουμε αν χρειαστεί κι άλλο ρολό μπακλαβά.
- 7.Κόβουμε το μακρόστενο ρολό σε κομμάτια 5 περίπου εκατοστών το καθένα και τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι.
- 8.Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των ρολών μας και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
- 9.Για το σιρόπι, ενώ ο μπακλαβάς μας ψήνεται, ανακατεύουμε ένα φλιτζάνι ζάχαρη με ¾ του φλιτζανιού νερό.
- 10.Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση ενώ τα ανακατεύουμε.
- 11.Μόλις βράσουν προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10 με 15 λεπτά.
- 12.Μετά προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- 13.Μόλις ο μπακλαβάς είναι έτοιμος και ενώ είναι ακόμα ζεστός ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας σιρόπι πάνω από τα ρολά και τα αφήνουμε να την απορροφήσουν.
- 14.Αρτύζουμε με λίγο τρίμμα φιστικιού για διακόσμηση και αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει για 45 με 60 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- Μερίδες : 12
- Έτοιμο σε : 100 Λεπτά
- Πιάτο :Γλυκά, Επιδόρπιο
- Είδος Συνταγής :chef
- Συστατικά :εκχύλισμα πορτοκαλιού, καρύδια, καφέ ζάχαρη, κρυσταλλική ζάχαρη, λεμόνι, φιστίκια,φύλλο κρούστας