Οι Χριστιανοί αποτελούν μόλις το 2% του πληθυσμού του Ισραήλ, αλλά η έντονη παρουσία τους μπορεί να γίνει αισθητή στην Ελληνική Καθολική, Ρωμαιοκαθολική και Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα.
Οι τόποι λατρείας αντικατοπτρίζουν αυτήν την πολυμορφία η οποία ξεδιπλώνεται υπέροχα μέσα από την έκδοση “Churches and Monasteries in the Holy Land” που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο David Rapp ενώ τις φωτογραφίες των 33 ναών υπογράφει ο Hanan Isachar.
“Ο Χριστιανισμός στους Αγίους Τόπους αναφέρεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε περιόδους έντασης μεταξύ των διαφόρων δογμάτων ή μεταξύ των διαφόρων θρησκειών.
Ωστόσο, στο έργο μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά εμπνευσμένα παραδείγματα συνύπαρξης οπαδών των διαφορετικών πεποιθήσεων που συνυπάρχουν σε αυτό το υπέροχο κομμάτι γης μαζί,” αναφέρουν οι δύο δημιουργοί του βιβλίου κατά την παρουσίαση στο Slate.
Οι φωτογραφίες του Isachar επικεντρώνονται σε τελετές και ποικίλα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, τα οποία αποκαλύπτουν Ευρωπαϊκές, Βυζαντινές, και άλλες επιρροές. Πολλές από τις εκκλησίες που εμφανίζονται χτίστηκαν σε τοποθεσίες όπου, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξένησαν τα σημαντικά γεγονότα που περιγράφονται στη Βίβλο, όπως η Βασιλική του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Παναγία στη Ναζαρέτ, η Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, και του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.
Τα μέρη αυτά είναι προορισμοί για τα μεγάλα προσκυνήματα των Χριστιανών και αυτές τις μέρες δέχονται χιλιάδες πιστούς που επιλέγουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στους τόπους αυτούς.
Η Ιερά Μονή Πειρασμού στην Ιεριχώ, στο σημείο της ερήμου όπου στις Γραφές αναφέρεται πως ο Ιησούς παρέμεινε 40 μέρες
Ιερουσαλήμ Παλιά Πόλη – Η εκκλησία της Αγίας Άννας, κτίσμα των Σταυροφόρων του 12ου αιώνα, χτισμένη πάνω στα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας
Έρημος της Ιουδαίας, Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία Αγίου Γεωργίου της Μονής Choziba στην πλαγιά του Wadi Qelt.