Παραδοσιακές Συνταγές της Μεσσηνίας
Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθα (Μεσσηνίας) καθαρισμένη και ψιλοκομμένη στον τρίφτη καλά στυμμένη να μην έχει υγρά.
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού μυρωδικά Μεσσηνίας (μάραθος-άνηθος-μαϊντανός-δυόσμος)
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα Μεσσηνίας
- 4-5 κουταλιές σούπας φρυγανιάς
- 2 φλιτζάνια τσαγιού φέτα τριμμένη Μεσσηνίας (μπορεί να μπει και παραπάνω)
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι και ½ πιπέρι
- 2 αυγά ντόπια από τη φάρμα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι Μεσσηνίας
- 8 φύλλα χειροποίητα (3 για κάτω και 3 για πάνω)
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο: ¾ αλεύρι, 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι Μεσσηνίας, 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι και χλιαρό νερό (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή για να ανοίγει το φύλλο και το φύλλο λεπτό).
Κόβουμε στον τρίφτη τη κολοκύθα και τη βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει για 1-2 ώρες και στο τέλος την στύβουμε με τα χέρια μας. (Σήμερα μπορούμε να βάλουμε το σουρωτήρι στο ψυγείο και να μείνει για 12 ώρες για να στραγγίξει καλύτερα).
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και βάζουμε όλα τα υλικά να σωταριστούν, στη συνέχεια ρίχνουμε την κολοκύθα πολύ καλά στυμμένη και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τυρί, το αλάτι και τη φρυγανιά και τέλος τα αυγά. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε σκεπασμένο το μίγμα στην άκρη.
Ανοίγουμε τα φύλλα και τοποθετούμε τα 4 πρώτα στο ταψί αφού πρώτα το λαδώσουμε και στην συνέχεια λαδώνουμε κάθε φύλλο που τοποθετούμε στο ταψί. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μίγμα το οποίο στρώνουμε με μια σπάτουλα να είναι επίπεδο και στη συνέχεια τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Τέλος με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα ή ρομβοειδή σχήματα (κομμάτια) και τέλος ρίχνουμε λίγο λάδι το οποίο απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο.
Τοποθετούμε την πίτα στο φούρνο. Θερμοκρασία 180° βαθμοί πάνω κάτω.
Διάρκεια ψησίματος: περίπου μια ώρα.