Η συνταγή αυτή είναι πολίτικη αυθεντική πολύ παλιά από έναν θείο μου ζαχαροπλάστη που δυστυχώς δεν είναι πια στη ζωή, άφησε όμως σαν γλυκιά κληρονομιά μια συνταγή από τη Σμύρνη από όπου ήταν και η καταγωγή του. Ελάτε λοιπόν να τη μοιραστούμε όλοι μαζί, είναι η γλυκιά μας παράδοση και δεν πρέπει να χαθεί!
Τι χρειαζόμαστε:
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 45 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 900 γραμμάρια νερό
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
- 900 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
- 300 γραμμάρια χοντρό σιμιγδάλι
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από ένα λεμόνι
Σιρόπι
- 1 λίτρο νερού
- 700 γραμμάρια ζάχαρη
- 700 γραμμάρια σιρόπι γλυκόζης
Πώς το κάνουμε:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε μια λεκάνη με μια μεγάλη κουτάλα η με ένα μίξερ χειρός. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας και πασπαλίζουμε να κολλήσει χοντρό σιμιγδάλι (στον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού). Βάζουμε το μείγμα στο ταψί μας (μεγάλο τετράγωνο βαθύ ταψί). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 – 200 βαθμούς(ανάλογα το φούρνο) στη μεσαία σχάρα στον αέρα για 30 λεπτά. Ανοίγουμε τον φούρνο βγάζουμε το ταψί και κόβουμε το γλυκό μας σε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι μας να φτάνει μέχρι τον πάτο του ταψιού). Βάζουμε ξανά το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 30 λεπτά της ώρας. Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και όπως είναι καυτό το γλυκό μας ρίχνουμε το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να πιει το σιρόπι και μετά το κόβουμε.
Πηγή: http://newsone.gr/