Μελιτζανοσαλάτα απλή,ξεχωριστή και ασύγκριτα νοστιμότερη των άλλων όπως μου την έδωσε την συνταγή ένας αγιορείτης μοναχός πρίν μερικά χρόνια.
Τι χρειαζόμαστε:
5-6 μελιτζάνες φλάσκες περίπου 2 κιλά
3-4 κουτ.σούπας παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο στο γουδί ή στον τρίφτη
2 κουτ.σούπας ξύδι από κρασί ή balsamico
3 κουτ.γλυκού αλάτι θαλασσινό
7-8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ.τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι (κατά προτίμηση)
Πώς το κάνουμε:
- Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσάνι.
- Τις βάζουμε όπως είναι σε ένα ταψί και αφού τις τρυπήσουμε από πάνω με το μαχαίρι, τις ψήνουμε στούς 200 βαθμούς πάνω κάτω ή στούς 180 στόν αέρα για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά.
- Οταν τις ξεφουρνήσουμε τις αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα περίπου σκεπασμένες με μία σακούλα και μετά τίς καθαρίζουμε από τις φλούδες πού βγαίνουν εύκολα.
- Με το χέρι μας τις δυαλύουμε κάθετα σαν χοντρές κλωστές και τις βάζουμε σε ένα δοχείο η τάπερ.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να πάνε παντού.
- Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσει.
- Είναι έτοιμη για σερβίρισμα και αποτελεί μοναδικό καλοκαιρινό μεζέ, και όχι μόνο.
- Στό τέλος αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη φέτα κατά προτίμηση.