Μπακλαβάς

Μπακλαβάς

Υλικά

3 πιάτα καρύδι, μισό-μισό με αμύγδαλο
1 ½ πιάτο φρυγανιά
250 γραμμάρια ζάχαρη
1 κιλό καλαμποκέλαιο, μισό – μισό με βούτυρο
Κανέλα
Γαρύφαλλο
Μοσχοκάρυδο
1 ½ κιλό φύλλα

Σιρόπι

1750 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια γλυκόζη
3 κουταλιές μέλι
4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Παίρνουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια, με το μούλτι ή με το γουδί. Κατόπιν ενώνουμε σε ένα μπόλ όλα τα υλικά εκτός από το καλαμποκέλαιο και το βούτυρο.

Παίρνουμε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί κουζίνας και στρώνουμε 3 φύλλα από κάτω. Τα φύλλα πρέπει να έρχονται ίσα-ίσα στις άκρες του ταψιού. Κατόπιν αρχίζουμε να ρίχνουμε από 1 χούφτα από το μείγμα μας σε κάθε φύλλο που στρώνουμε, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος, όπου στρώνουμε 5 φύλλα σκέτα, χωρίς να λαδώνουμε ή να βουτυρώνουμε τα φύλλα. Αν τα φύλλα μας περισσεύουν στις άκρες τα γυρίζουμε προς τα μέσα και τα τελευταία τα κόβουμε. Συνήθως στα μεγάλα ταψιά φούρνου, το φύλλο είναι ίσα –ίσα.

Κατόπιν κόβουμε τα κομμάτια του μπακλαβά σε ότι σχήμα μας αρέσει και στο κάθε ένα, στο κέντρο, καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο. Καίμε το βούτυρο και το λάδι σε ένα σκεύος και περιχύνουμε με αυτό το μπακλαβά. Ψήνουμε το γλυκό, στους 160 βαθμούς, για τουλάχιστον 2 ½ ώρες. Πρέπει να σιγοψηθεί για να ψηθεί καλά και εσωτερικά. Όταν το γλυκό ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Το σιρόπι πρέπει να βράσει για 15 λεπτά για να δέσει αρκετά. Στη συνέχεια όπως είναι ζεστό το ρίχνουμε σιγά- σιγά πάνω από τον κρύο μπακλαβά. Αφήνουμε τουλάχιστον μισή μέρα το γλυκό να σταθεί μέχρι να κόψουμε κομμάτια από το ταψί.

http://lopis-place.blogspot.gr/

Leave A Response