Από τον φάρο της Αλεξάνδρειας και τον Κολοσσό της Ρόδου ως τους πιο σύγχρονους φάρους, ένα είναι σίγουρο: τα συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά κτίσματα κουβαλούσαν και κουβαλούν ακόμη πλούσια κληρονομιά του εκάστοτε τόπου όπου ύψωναν ή εξακολουθούν να υψώνουν το ανάστημά τους. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου αδιάβροχου, «ακούραστου» (χάρη στην ενισχυμένη μπαταρία του) και παράλληλα οικονομικού της smartphone, Xperia M4 Aqua, η Sony μάς «ξεναγεί» μέσα από ένα ντοκιμαντέρ «Στους Φάρους της Ελλάδος».
Το εντυπωσιακό οδοιπορικό σε διάφορα σημεία των ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών της χώρας μας είναι γεμάτο φως αλλά και ζωή, αφού πέρα από συγκλονιστικές εικόνες των ελληνικών τοπίων παρουσιάζει τις ιστορίες των φαροφυλάκων. Των ανθρώπων εκείνων που με κόπο και πολλές δυσκολίες χαρίζουν ψυχή στους μοναχικούς αυτούς υπερήφανους πύργους.
Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από επτά ιστορίες σε επτά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας – φάρος Λάκκας στους Παξούς, φάρος Μουδάρι ή Σπαθί στα Κύθηρα, φάρος Ταινάρου στον Κάβο Ματαπά, φάρος Μαλέα στη Μάνη, φάρος του Πάπα στην Ικαρία, φάρος Κακή Κεφαλή στη Χαλκίδα, φάρος Κρανάη στο Γύθειο – και αναμένεται να γίνει διαθέσιμο στο ελληνικό κανάλι της Sony Mobile Greece στο YouTube (
https://www.youtube.com/user/sonygreece) ως τα τέλη Ιουνίου. Οι επτά ιστορίες ξεχωριστά θα είναι επίσης διαθέσιμες σε μεμονωμένα βίντεο μικρότερης διάρκειας.
Το αφιέρωμα «Στους Φάρους της Ελλάδος» υπογράφει ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Πανονίδης. Η φωτογραφική επιμέλεια ανήκει στον διακεκριμένο φωτογράφο Τάσο Βρεττό, ενώ σημαντική βοήθεια ως προς την έρευνα και την κινηματογράφηση του ντοκιμαντέρ προσέφερε και η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.
Η ονομασία «φάρος» προέκυψε από την ονομασία ενός μικρού νησιού – πλέον χερσόνησος – στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, επάνω στο οποίο τον 3ο αι. π.Χ. χτίστηκε ο ύψους 140 μ. Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Ο ιστορικός πύργος που κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Σώστρατος ο Κνίδιος αποτελούσε για την εποχή το πιο ψηλό ανθρώπινο αρχιτεκτόνημα του κόσμου μετά τις Πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου. Ο φάρος με φωτοβολία που έφτανε περίπου τα 60 μίλια (100 χλμ.) συνέχισε να φωτίζει τη νύχτα ως τον 14ο αι. και την πλήρη καταστροφή του μετά από δύο σεισμούς.
Οι πρώτοι φάροι εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο, η οποία κατά τους ειδικούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μάνα των φάρων». Τα ταξίδια εξελίχθηκαν σε νυχτερινά αρχικά με τους πυρσούς που οι πρώτοι ναυτικοί – Λίβυοι, Φοίνικες και Ελληνες – άναβαν στους λόφους και στις εισόδους των πόλεων. Οι πυρσοί έδωσαν με τα χρόνια τη θέση τους στους φάρους και ναυσιπλοΐα, εμπόριο και οικονομία άνθησαν.
Στο ελληνικό φαρικό δίκτυο ανήκουν 120 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι, η κατασκευή των οποίων χρονολογείται μετά την Επανάσταση του 1821. Είχαν σχεδιαστεί ώστε πέραν της φωτιστικής πηγής τους να διαθέτουν και ανάλογους χώρους για τη διαμονή του φαροφύλακα αλλά και για την αποθήκευση πετρελαίου. Διέθεταν από έναν ως έξι φαροφύλακες, οι οποίοι, εκτός από τη φροντίδα του κτιρίου, αναλάμβαναν την ενεργοποίηση της μηχανής φωτοβολίας του φάρου από τη δύση και ως την ανατολή του ήλιου.
Η μηχανή εκπέμπει περιοδικό φως το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα βοηθητικό μέσο στην ασφαλή ναυσιπλοΐα. Κάθε φάρος εκπέμπει το δικό του χαρακτηριστικό φως, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προσωπική του «ταυτότητα». Πρόκειται για μια πολύ δυνατή και συγκεντρωτική δέσμη φωτός η οποία εστιάζεται σε ειδικούς φακούς. Λόγω της υψηλής της έντασης η δέσμη αυτή είναι σε θέση να «ταξιδεύει» σε μεγάλες αποστάσεις και να είναι ορατή σε σκάφη και πλοία που βρίσκονται στα ανοιχτά.
«Οι φάροι της Ελλάδας αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία της χώρας μας» μας δήλωσε ο Αντώνιος Μπαρούνας, πρόεδρος της Sony Mobile για την Ευρώπη, ο οποίος προερχόμενος από οικογένεια ναυτικών μίλησε με ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από το θέμα. «H εμπειρία κατά την επίσκεψή μας σε αρκετές τοποθεσίες των φάρων αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και επιμόρφωσης, ενώ η φιλοξενία των φαροφυλάκων υπήρξε άκρως συγκινητική».
Το νέο μοντέλο της εταιρείας διαθέτει επεξεργαστή Snapdragon 615 της Qualcomm, διάρκεια μπαταρίας ως και δύο ημερών, αδιάβροχη προστασία, καθώς και κάμερα με εξαιρετικές δυνατότητες για φωτογραφικές λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αλλά και υψηλής ηλιοφάνειας. «Ηταν ακριβώς αυτά τα στοιχεία που ενέπνευσαν τη Sony για τη δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ» υπογράμμισε ο κ. Μπαρούνας.