Υλικά συνταγής
- 4-5 φλιτζάνια ζωμό κότας έτοιμο ή σπιτικό
- λίγο βούτυρο
- ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- νερό όσο πάρει
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
- 800 γρ. στραγγιστό γιαούρτι αραιωμένο με λίγο νερό
- μπαχάρι σουμάκ ή χυμό λεμονιού προαιρετικά
Εκτέλεση συνταγής
- Ζυμώνετε τα υλικά της ζύμης και την πλάθετε μέχρι να γίνει εύπλαστη και μαλακή. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30′. Αφού περάσει η μισή ώρα, χωρίζετε το ζυμάρι σε ίσα μέρη. Παίρνετε κάθε ένα ξεχωριστά και ανοίγετε λεπτά φύλλα πασπαλίζοντας τον πάγκο σας τακτικά με αλεύρι. Κόβετε τη ζύμη με μαχαίρι σχηματίζοντας μικρά τετραγωνάκια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά του κιμά. Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζετε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και ενώνετε τις άκρες των κομματιών με τα δάχτυλά σας, ώστε να φτιάξετε μια μικρές «βαρκούλες». Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Τοποθετείτε τις βαρκούλες σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί (σχηματίζοντας ένα σαλιγκάρι). Ρίχνετε από πάνω 2 κουταλιές βούτυρο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και ψήνετε το μαντί για 35′-40′ μέχρι να ροδίσει. Βγάζετε το μαντί από το φούρνο και περιχύνετε με το ζωμό κοτόπουλου. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο και ψήνετε μέχρι η ζύμη να ρουφήξει το ζουμί αλλά όχι να στεγνώσει.
- Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο περιχύνετε με το γιαούρτι που έχετε αραιώσει με νερό και προαιρετικά έχετε ανακατέψει με σουμάκ ή χυμό λεμονιού και σερβίρετε.
Ευχαριστούμε τη φίλη Σοφία Γεωργαράκου για τη συνταγή