Αγκινάρες σαγανάκι …με ψητό κοτόπουλο

Αγκινάρες σαγανάκι …με ψητό κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
Για τις αγκινάρες σαγανάκι
400 γρ. αγκινάρες (φρέσκες ή καταψυγμένες) σε φέτες
1 μέτριο καρότο σε λεπτές ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

Χυμό από 1/2 λεμόνι
4 κ.σ. ούζο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το κοτόπουλο
2 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο κομμένα στη μέση
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή μια πρέζα ξερό)
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα θυμάρι
Αλάτι & πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε τις αγκινάρες σαγανάκι
Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες τις καθαρίζουμε και κρατάμε τις καρδιές τους.
Εάν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε καταψυγμένες τότε απλά είναι έτοιμες προς χρήση.
Βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και το καρότο.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις φέτες αγκινάρας.
Σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.
Αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και 1 1/2 μεγάλο φλιτζάνι ζεστό νερό (βάζουμε ζεστό νερό για να μην σταματήσουμε τον βρασμό του φαγητού).
Αφήνουμε το φαγητό μας σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσει.
Στη φάση αυτή ετοιμάζουμε το ψήσιμο του κοτόπουλου στην γκριλιέρα όπως θα διαβάσουμε παρακάτω.
Στο μεταξύ  και μόλις τα υγρά του φαγητού μειωθούν ελέγχουμε εάν οι αγκινάρες έχουν μαλακώσει.
Στο συγκεκριμένο φαγητό, η ώρα μαγειρέματος εξαρτάται από το πόσο σκληρές ή όχι είναι οι αγκινάρες αλλά και το πόσο χοντρές φέτες τις έχουμε κόψει ανάλογα με το μέγεθός τους.
Γενικά, σε 20-25 λεπτά το σαγανάκι είναι έτοιμο και αφού απορροφηθούν όλα τα υγρά του φαγητού και μείνει με το λάδι του.
Αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία, πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγη θρυμματισμένη φέτα και σερβίρουμε για μεζέ με ουζάκι.
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο
Το αλείφουμε προσεκτικά με το ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το  θυμάρι, το δεντρολίβανο, το αλάτι που θέλουμε και το πιπέρι και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε την γκριλιέρα (ιδανική αν είναι μαντεμένια) στην ηλεκτρική εστία, σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Αποφεύγουμε να την αλείψουμε όλη με ελαιόλαδο και προτιμάμε να αλείψουμε το κοτόπουλο για να μην έχουμε καπνό στα σημεία που δεν υπάρχει κρέας να ψηθεί.
Βάζουμε τα τέσσερα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε να ψηθούν από τη μία πλευρά μέχρι να δούμε ότι έκαναν κρούστα και ότι ξεκολλάνε χωρίς δυσκολία.
Τα γυρίζουμε από την άλλη και τα αφήνουμε και πάλι να κάνουν κρούστα και να ξεκολλάνε χωρίς καθόλου δυσκολία.
Μόλις δούμε ότι το κοτόπουλο έχει αλλάξει χρώμα, το πιέζουμε λίγο με την  λαβίδα που θα το πιάσουμε για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί και από μέσα.
Το κοτόπουλο πρέπει να μην είναι πολύ μαλακό και να αντιστέκεται ελαφρώς στην πίεση.
http://tantekiki.blogspot.gr/

Leave A Response