Είναι το κλασικό παστίτσιο με κιμά αλλά με λίγες αλλαγές στη γευστική αντίληψη! Το πράσο μπήκε και στον κιμά μα και στην κρέμα η οποία ήταν βελούδινη και λεπτή. Τελικά όπου μπει το πράσο δίνει εξαιρετική γεύση!!! Για να δούμε τι έκανα!
Υλικά:
- 500γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500γρ. κιμά βοδινό
- 1 κιλό τριμμένη ντομάτα + 200ml νερό
- 1 κ.σ. χονδρό αλάτι
- 2 πρέζες μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα ρίγανη ξερή ή ένα κλαδάκι φρέσκια
- 150γρ. τυρί φέτα
Για την κρέμα:
- 100γρ. βούτυρο αγελάδος
- 6 κ.σ. αλεύρι
- μισό πράσο ψιλοκομμένο
- 1 κουτί εβαπορέ αραιωμένο με νερό (1 λίτρο)
- ½ κ.γλ. χονδρό αλάτι
Τι κάνουμε:
- Βάζουμε τα ζυμαρικά ωμά στο ταψί και το βάζουμε στην άκρη.
- Σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο να τσιγαριστούν 2 λεπτά, μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για 4 λεπτά ακόμα, ύστερα προσθέτουμε όλη την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι και τη ρίγανη και χαμηλώνουμε τη φωτιά σιγοβράζοντας για 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε το μείγμα του κιμά με τα υγρά της ντομάτας πάνω στα ζυμαρικά που απλώσαμε στο ταψί πριν. Ανακατεύουμε λίγο να πάει παντού ο κιμάς.
- Τρίβουμε τυρί φέτα σε όλη την επιφάνεια.
- Φτιάχνουμε την κρέμα λειώνοντας το βούτυρο και τσιγαρίζοντας το ψιλοκομμένο πράσο για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά καλά.
- Ύστερα αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό γάλα ανακατεύοντας γρήγορα με έναν αυγοδάρτη μέχρι να πιει το γάλα το αλεύρι και να πηχτώσει, οπότε ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και βάζουμε πάλι στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια αραιή κρέμα.
- Την απλώνουμε πάνω στη στρώση τυριού που είχαμε τρίψει και ψήνουμε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.