Υλικά
- 1 κ. (2 μεγάλες ή 3 μεσαίες) τσιπούρες ΝΗΡΕΑ
- λάδι για τηγάνισμα
- αλάτι και πιπέρι
- 250 γρ. μέτριο κριθαράκι
- 1 μεσαία ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
- ½ κούπα παρμεζάνα τριμμένη ή σε κυβάκια (προαιρετικό)
Για την πεπερονάτα
- ¼ κούπας ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. βαλσάμικο ή κόκκινο ξύδι κρασιού
Οδηγίες
Ετοιμάζετε τα ψάρια
Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα ψάρια. Αφαιρείτε τα κεφάλια και, αν θέλετε, τα φυλάτε να κάνετε σούπα. Κόβετε το σώμα σε 3-4 μεγάλα κομμάτια, ξεπλένετε, αλατοπιπερώνετε και τα φυλάτε στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε την πεπερονάτα
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι πάνω από μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το θυμάρι και σωτάρετε μέχρι να μαγειρευτούν, περίπου 40 λεπτά. Προσθέτετε λίγο νερό αν χρειαστεί. Βγάζετε από τη φωτιά, αφαιρείτε το δεντρολίβανο και προσθέτετε το βαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι. Διατηρείτε ζεστό.
Μαγείρεμα
Όσο σιγοβράζει η πεπερονάτα, βράζετε σε αλατισμένο νερό το κριθαράκι και την ντομάτα σε κύβους. Σουρώνετε και τα φυλάτε ζεστά. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι για τηγάνισμα. Αλευρώνετε τα κομμάτια ψαριών και τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά έως ότου ροδίσουν, περίπου 8-10’ σε κάθε πλευρά.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε το ψάρι πάνω από το κριθαράκι με την πεπερονάτα στο πλάι. Πασπαλίζετε, αν θέλετε, το κριθαράκι και την πεπερονάτα με την παρμεζάνα. Συνοδεύετε με βραστά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.