Υλικά
- 1 ½ κιλό (4 μέτρια) καθαρισμένα λαβράκια ΝΗΡΕΑ
- 1 ½ κιλό πατάτες (5 μεγάλες), καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
- 350 γρ. κρεμμύδια (2 μέτρια) κομμένα σε φέτες
- 4-8 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
- ½ κούπα (125ml) ελαιόλαδο
- ½ κούπα (125ml) λευκό ξηρό κρασί
- 500γρ. (2-3 μεγάλες) τομάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους
- 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ¼ κ.γ.ρίγανη
- ¼ κ.γ. θυμάρι
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
- Λίγο πιπέρι καγιέν
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 1 φύλλο δάφνης
Οδηγίες
Προετοιμασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Λαδώνετε ένα ταψί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μέσα στρώνετε τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Πλένετε τα λαβράκια, τα αλατοπιπερώνετε και τα περιχύνετε με το λεμόνι.
Α λα Σπετσιώτα
Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε. Περιχύνετε με το μισό μίγμα τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Τοποθετείτε στο ταψί τα λαβράκια και τα καλύπτετε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Μαγείρεμα
Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (200°C) για 30’. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 30’ ακόμη έως ότου ροδίσουν οι πατάτες.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε ζεστό ή κρύο με φρέσκια ή βραστή πράσινη σαλάτα.