Τσιπούρες με σέλερυ σε σάλτσα λεμονιού

Τσιπούρες με σέλερυ σε σάλτσα λεμονιού

Υλικά

• 1 ½ κιλό τσιπούρες ΝΗΡΕΑ καθαρισμένες
• 1 κιλό σέλερυ καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες  1 εκ.
• ¼ κούπας (60 ml) ελαιόλαδο
• 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 μαρούλι, καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα τεμάχια
• Χοντρό θαλασσινό αλάτι
• μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα

• 1 κ.γ. κορνφλάουρ
• 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
• 2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου (προαιρετικά)

Οδηγίες

Προετοιμασία  

Πλένετε τα ψάρια και κάνετε 1-2 χαραγματιές στην κάθε πλευρά. Τα αλατίζετε μέσα έξω με χοντρό αλάτι. Τα αφήνετε στο αλάτι για 30’ και μετά τα τινάζετε για να φύγει το έξτρα αλάτι. Βράζετε το σέλερυ για 10’. Πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε το μαρούλι για 1’ και τα στραγγίζετε.

Μαγείρεμα

Σε βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι για 2-3’. Προσθέτετε το σέλερυ και το μαρούλι. Τοποθετείτε τις τσιπούρες πάνω στα λαχανικά και ρίχνετε λίγο πιπέρι και 2 κούπες νερό. Σιγοβράζετε για 15’. Γυρίζετε τις τσιπούρες προσεκτικά και βράζετε για 10’ ακόμη ή έως ότου το εσωτερικό τους είναι κάτασπρο. Προσθέστε νερό εάν χρειάζεται.

Δένετε τη σάλτσα 

Χτυπάτε τους κρόκους αυγών σε ένα μεσαίο μπολ. Διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και το προσθέτετε σταδιακά στα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Παίρνετε 2 κουτάλες καυτό ζουμί από την κατσαρόλα και το ανακατεύετε στο αυγολέμονο. Ρίχνετε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και ζεσταίνετε σιγά-σιγά μέχρι να δέσει. Προσοχή  να μην βράσει η σάλτσα διότι θα κόψουν τα αυγά. Αν προτιμάτε, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα μόνο με λεμόνι και κορνφλάουρ.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε αμέσως ζεστό. Συνοδεύστε με πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί.

 

 

http://www.nireus.com/

Leave A Response