Υλικά
• 4 τσιπούρες καθαρισμένες ΝΗΡΕΑ, περίπου 450γρ-500γρ η καθεμία
• χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
• 2 κ.σ. + 1 κ.γ. ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ αγκινάρας
• 8 αγκινάρες καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
• 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο
• 4 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
• 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
• 1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 60ml (1/3 φλιτζάνι) λευκό κρασί
• Χυμό από 2 λεμόνια
• Αλάτι, πιπέρι
• 1 κ.σ. λευκό ξύδι βαλσάμικο (προαιρετικά)
Οδηγίες
Για το ψάρι
Κάνετε 1-2 χαραγματιές στην κάθε πλευρά των ψαριών και τα αλατοπιπερώνετε μέσα έξω. Τοποθετείτε σε ταψί αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα που έχετε αλείψει 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Στο υπόλοιπο ελαιόλαδο προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και περιχύνετε τα ψάρια. Αφήνετε να μαριναριστούν για 30’. Ψήνετε τα ψάρια στο φούρνο ή στη σχάρα για 10’ κάθε πλευρά, ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 20′-30′, αλείφοντάς τα κατά διαστήματα με τη μαρινάδα.
Για τον πουρέ αγκινάρας
Σοτάρετε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο για 8′-10′. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το κρασί και τον άνηθο. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 5’ ακόμα. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε και μαγειρεύετε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί όλο το νερό τους – περίπου 30′. Σερβίρεται όπως είναι ζεστό. Ή για να κάνετε πουρέ σουρώνετε τα λαχανικά και τα αλέθετε στο μπλέντερ μαζί με λευκό ξύδι μπαλσάμικο.
Σερβίρισμα
Συνοδεύστε τα ψάρια με τον πουρέ αγκινάρας στο πλάι.