Υλικά
• 8 φιλέτα τσιπούρας ΝΗΡΕΑ, 90γρ-120γρ περίπου, με δέρμα
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• Χυμό από 2 λεμόνια
• 1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
• Αλάτι, πιπέρι
Για τις ροδέλες ντομάτας
• 8 χοντρές φέτες ντομάτας – από 2 μεσαίες – μεγάλες ντομάτες
• 200γρ έτοιμη πάστα ελιάς ή σπιτική (βλέπε συνταγή παρακάτω)
• 150γρ τριμμένη φέτα
• 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Για το γαρνίρισμα
• 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
Οδηγίες
Προετοιμασία της ντομάτας με την πάστα ελιάς και τις φέτες τυριού
Ζεσταίνετε το γκριλ για 5′. Σε ένα ταψί, στρώνετε αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος και αλείφετε με 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Τοποθετείτε τις φέτες ντομάτας και απλώνετε από πάνω την πάστα ελιάς. Τέλος απλώνετε από πάνω το τριμμένο τυρί φέτα. Ψήνετε στο γκριλ για 4′ έως 5′ περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί. Διατηρήστε το ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.
Μαγείρεμα φιλέτων
Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα. Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι. Ψήνετε τα φιλέτα για 3’ με το δέρμα προς τα κάτω και 1’-2’ με το δέρμα προς τα επάνω. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζετε τα ψάρια με λεμόνι και θυμάρι ή ρίγανη.
Σερβίρισμα
Τοποθετείτε τα φιλέτα επάνω ή δίπλα από τις ψητές ντομάτες. Γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού και συνοδεύστε το με ρύζι ή πράσινα λαχανικά.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Συνταγή για σπιτική πάστα ελιάς
Στο μπλέντερ αλέθετε 160γρ μαύρες ή πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι και 4 κ.σ. μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα που να αλείφεται. Η πάστα θα είναι ελαφρώς κοκκώδης. Αν είναι πολύ πηχτή, μπορείτε να την αραιώσετε με 1 κ.σ. νερό.