Η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου αποτελεί μία πάθηση τραυματικής, συνήθως, αιτιολογίας, δηλαδή προκύπτει μετά από άσκηση βίας στον ώμο.
Συμβαίνει όταν ο ασθενής πέσει, σηκώσει απότομα βάρος ή κάνει βίαιη κίνηση με αντίσταση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η πάθηση μπορεί να προκληθεί με μικρότερη βία λόγω της συνυπάρχουσας εκφύλισης των ιστών. Υπάρχουν δύο μορφές ρήξεων:
-
- Μερικού πάχους ρήξη, η οποία αφορά ένα μέρος του πάχους του τένοντα
- Ολικού πάχους ρήξη, η οποία αφορά τον τένοντα σε όλο το πάχος του
Ο τένοντας που υφίσταται συχνότερα ρήξη είναι ο υπερακάνθιος, χωρίς να αποκλείονται οι περιπτώσεις ρήξης στους υπόλοιπους τένοντες (υπακάνθιος, υποπλάτιος) μεμονωμένα ή πολλών τενόντων μαζί (μαζική ρήξη).
Συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος στον ώμο ή στον βραχίονα που αισθάνεται ο ασθενής όταν κινεί το άνω άκρο ιδιαίτερα κατά την απαγωγή και τις στροφικές κινήσεις του ώμου. Πολλές φορές ο πόνος είναι τόσο έντονος που ο ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το χέρι του πάνω από το επίπεδο του ώμου και να κοιμηθεί το βράδυ. Επιπλέον συνυπάρχει αδυναμία του μέλους να κρατήσει βάρος, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε απαγωγή.
Η διάγνωση της ρήξης γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική τομογραφία). Οι απεικονιστικές εξετάσεις βοηθούν στον καθορισμό της πρόγνωσης και στον σχεδιασμό της θεραπείας.
Οι ρήξεις δεν μπορούν να επουλωθούν αυτόματα λόγω της ανατομίας του στροφικού πετάλου.
Η αντιμετώπιση τους εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης και την δραστηριότητα του πάσχοντος.
Σε περιπτώσεις που η βλάβη είναι μικρή και οι απαιτήσεις του ατόμου περιορισμένες η συντηρητική αγωγή δίνει τη λύση. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερων ρήξεων, ατόμων που έχουν περισσότερες απαιτήσεις στις καθημερινές ή σε αθλητικές δραστηριότητες ή στις περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, η αρθροσκοπική συρραφή δίνει λύση στο πρόβλημα. Πρόκειται για χειρουργείο μικρής επεμβατικότητας κατά το οποίο πραγματοποιείται υπό άμεση όραση, ανατομική αποκατάσταση των τραυματισμένων τενόντων με ειδικά εργαλεία (άγκυρες, ράμματα) στην ανατομική τους θέση.
Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ και μπορεί μετά από τις πρώτες ημέρες να ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του (πχ. οδήγηση, πληκτρολόγηση, γράψιμο).
Η σοβαρότητα της βλάβης, η ποιότητα της χειρουργικής διόρθωσης αλλά και η ανταπόκριση του ασθενούς στο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι οι παράμετροι που καθορίζουν τον χρόνο της επιστροφής του ασθενούς σε βαριά χειρωνακτική εργασία καθώς και σε αθλητικές δραστηριότητες (επαγγελματικές ή για αναψυχή).