Πολίτικη σαλάτα …η αγαπημένη

Πολίτικη σαλάτα …η αγαπημένη
Πολίτικη κουζίνα, πολίτικη σαλάτα, νοστιμιές που θυμίζουν την Κωνσταντινούπολη και τις λιχουδιές της.
Η συγκεκριμένη σαλάτα που άφησε εποχή με τη νοστιμιά της και που, στην Βόρεια Ελλάδα, τουλάχιστον έχει την τιμητική της. Είναι υπέροχη, με ‘κείνη τη μεστή νοστιμιά της και το σέλινο να “ξεχωρίζει” από τα υπόλοιπα υλικά! Και δεν είναι υπέροχη μόνον για σαλάτα αλλά και για ένα διαιτητικό γεύμα, συνοδευμένη με αυγά βραστά, λίγο τυρί και φρέσκο ψωμί ή κι αν είναι χθεσινό… δεν πτοούμαστε… φρυγανισμένο ξαναβρίσκει το άρωμα και τη νοστιμιά του.

Εντυπωσιακή παρουσία, όμως, και στα τραπέζια, οικογενειακά και φιλικά μιας και ταιριάζει με πάρα πολλά πιάτα!!!
Λένε πολλοί, ότι η αυθεντική πολίτικη σαλάτα γίνεται με πιπεριά τουρσί… προσωπικά την φτιάχνω με απλή κόκκινη πιπεριά Φλωνίνης (που τη λατρεύω!!!) και γίνεται εξίσου υπέροχη.
Κάποιες φορές,  επίσης, της προσθέτω και αγγουράκι και παίρνει μιαν άλλη όψη εξίσου νόστιμη όμως!! Αφήστε που μπορεί κάλλιστα να γίνει γέμιση για μια ωραία πίτα ή τορτίγια (επί το ελληνικότερον!!!!! -:))) συνοδεύοντας ένα απλό βραστό στήθος κοτόπουλου και να το μετατρέψει σε λουκούλειο γεύμα. Κι επειδή αυτή τη σαλάτα… τη λατρεύω για την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της αλλά και λόγω της γνωστής έλλειψης χρόνου, την ετοιμάζω, συνήθως τις Κυριακές, τη βάζω σε γυάλινα βάζα και την καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Όχι βέβαια, ότι δεν μπορούμε να την διατηρήσουμε σε ένα πλαστικό μπολ καλής ποιότητας αλλά μέσα στο γυάλινο βάζο διατηρείται καλύτερα.
Ένα είναι σίγουρο είναι μια σαλάτα γεμάτη νοστιμιά και βιταμίνες που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει.

ΥΛΙΚΑ για 2 βάζα του 1/2 κιλού
1 μικρό τρυφερό λάχανο, ψιλοκομμένο
3-4 καρότα, ψιλοκομμένα
3 κόκκινες πιπεριές, σε καρεδάκια
3-4 βλαστάρια και μερικά φύλλα σέλινο, ψιλοκομμένα
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 φλ. τσ. μηλόξιδο (ή λευκό ξίδι)
Αλάτι
1 φλ.τσ. νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε, τρίβοντάς τα με το χέρι για 1-2 φορές.
Τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε το νερό, τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα, εκτός ψυγείου.
Ετοιμάζουμε και αποστειρώνουμε γυάλινα βάζα
Αφού, περάσει η ώρα, στραγγίζουμε τη σαλάτα από τα υγρά που έβγαλε και γεμίζουμε τα 2 βάζα, πιέζοντας καλά τα λαχανικά.
Ισομοιράζουμε στα βάζα το μηλόξιδο, τα κλείνουμε καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν πρόκειται να τη σερβίρουμε την περιχύνουμε με ελαιόλαδο και την απολαμβάνουμε.
Η σαλάτα αυτή διατηρείται στο ψυγείο για 4 μέρες.
http://tantekiki.blogspot.gr/

Leave A Response