Το 90% των κατοίκων καλλιεργεί φυτείες
Η τελευταία φορά της αστυνομία προσπάθησε να εισέλθει στο ορεινό χωριό που αποτελεί τη μητρόπολη της μαριχουάνας, η επιχείρηση εξελίχθηκε σε αληθινό πόλεμο, όπως μαρτυρά ένας τοπικός αστυνομικός. Ανώνυμα, πάντα, διότι στο Λαζαράτ, βασιλεύει ο φόβος, η ομερτά της μαφίας.
Η αστυνομία για να προσεγγίσει το χωρίο που βρίσκεται κοντά στην ιστορική πόλη του Αργυρόκαστρου χρειάστηκε να επιστρατεύσει μονάδες ελεύθερων σκοπευτών που προστάτευαν με τα πυρά τους την από εδάφους έφοδο των ειδικών δυνάμεων. Κι όλα αυτά για τη σύλληψη μιας χούφτας ανθρώπων που εργάζονται στις χασισοφητείες της περιοχής.
Μιας περιοχής που θεωρείται η πρωτεύουσα των ναρκωτικών στην Αλβανία και είναι διαβόητη για τη μαριχουάνα της, αλλά και την ανομία που τη διέπει. Η ετήσια καλλιέργεια κάνναβης φέρνει στους εμπόρους κέρδη έξι δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία. Οι τοπικές αρχές… αποκρούουν το νούμερο αυτό, ωστόσο παραδέχονται πως η αγορά του χασίς ανθεί.
Η έφοδος των ειδικών δυνάμεων στο Λαζαράτ, πάντως, δεν είχε αίσιο τέλος για την αστυνομία. Μόλις τα όργανα της τάξης άρχισαν να κόβουν τα χασισόδεντρα, εμφανίστηκαν 15 τζιπ γεμάτα βαρύ οπλισμό και άρχισε η μάχη. «Πυροβολούσαν αδιακρίτως από 20 διαφορετικά σημεία και εκτόξευαν αντιαρματικές ρουκέτες», δήλωσε στην Global Post ο τοπικός αστυνομικός αυτόπτης μάρτυρας και συνέχισε: «Είδα μια 70χρονη γιαγιά να μας ρίχνει με πολυβόλο. Νόμιζα ότι θα πεθάνω».
Φοβούμενοι τις απώλειες αμάχων, η αστυνομία υποχώρησε με τους ελεύθερους σκοπευτές να ακινητοποιούν τα τζιπ. Εκτοτε κανείς δεν έχει πλησιάσει κοντά στο Λαζαράτ. Ο επίτροπος της περιοχής διευκρίνισε πως οι έμποροι ναρκωτικών εκμεταλλεύτηκαν το πολιτικό κενό που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου για να επενδύσουν μεγάλα ποσά στην επέκταση των φυτειών. Την ίδια στιγμή οι νομικές αρχές με απουσία μέτρων επιτρέπουν να ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών του Λαζαράτ επειδή ξέρουν πως αν αναλάβουν δράση, το αποτέλεσμα θα είναι νέος πόλεμος, αφού εκτιμάται πως το 90% των κατοίκων είναι εμπλεγμένοι στο κύκλωμα.
Η αστυνομία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σταματά τα φορτηγά που κατευθύνονται στο χωριό για να μεταφέρουν το εμπόρευμα και να συλλαμβάνει τους μετανάστες που πηγαίνουν εκεί για δουλειά στα χωράφια.
Η παραγωγή το 2012 έφτασε τις 15 τόνους μαριχουάνας, ενώ άλλοι 10 τόνοι κατασχέθηκαν σε διάφορα σύνορα. Τη στιγμή που η οικονομία της Αλβανίας κατρακυλά επηρεασμένη από την κρίση στην Ελλάδα και την Ιταλία, το Λαζαράτ κολυμπά στο χρήμα.
Οι εκθέσεις της αστυνομίας δείχνουν ότι το χωριό καλλιέργησε περισσότερα από 60 στρέμματα γης μέσα στο 2012 και εκτιμούν πως τα 300.000 χασισόδεντρα μπορούν να αποφέρουν 500 τόνους μαριχουάνας. Οι εκ του μακρόθεν φωτογραφίες των αρχών δείχνουν πως μια πρώην απομακρυσμένη ξερή έχει μετατραπεί σε μια καταπράσινη όαση.
Εννοείται πως στο Λαζαράτ δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε οι δημοσιογράφοι. Οι κάτοκοι φυλάσσουν τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό και αποθαρρύνουν όσους άγνωστους επιθυμούν να πλησιάσουν. Τον περασμένο μήνα οι έμποροι εντόπισαν δύο τοπικούς δημοσιογράφους και έναν Γάλλο εικονολήπτη. «Τρια άτομα που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο μας έκλεισαν το δρόμο και μας είπαν πως αν δεν σταματούσαμε να τραβάμε πλάνα θα καταλήγαμε νεκροί», δήλωσε ο Τέλνις Σκούκι ένας ανταποκριτής του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων.
Παράλληλα, οι ντόπιοι επιτίθενται συχνά στα αυτοκίνητα περαστικών από την λεωφόρο Λαζαράτ ως αντίποινα για τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν το 2007 η αστυνομία πυροβόλησε έναν καταζητούμενο για απαγωγή, το εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε και έκαψε το αστυνομικό τμήμα του Αργυρόκαστρου.
Η απειλή μετατροπής της όποιας της αστυνομίας να εισβάλλει στο Λαζαράτ σε μακελειό με πολλές απώλειες πολιτών, αναγκάζει τις αρχές να τηρούν στάση αναμονής και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για λύση του προβλήματος στην πολιτική βούληση. «Χρειαζόμαστε πρωθυπουργική έγκριση και τίποτα λιγότερο», λένε.