Ο κωλικός του νεφρού είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο «σαν μαχαιριά» και ξεκινά από την περιοχή του νεφρού και συνήθως κατέρχεται προς το πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και μπορεί να καταλήγει στα έξω γεννητικά όργανα του ασθενούς.
Ο πόνος αυτός δεν είναι συνεχής, αλλά χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Η διάρκεια του μπορεί να είναι από μερικά λεπτά μέχρι ακόμα και λίγες ημέρες. Μπορεί να συνοδεύεται από τάση προς εμετό ή εμετό, ανορεξία ή ακόμη και ρίγος. Μπορεί να συνυπάρχουν συχνουρία, κάψιμο κατά την ούρηση και δυσουρία. Πολύ συχνά επίσης εμφανίζεται και αιματουρία.
Η κυριότερη αιτία είναι η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος.
Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες σε αναλογία 2,5:1.
Το 12-13% του δυτικού πληθυσμού θα ταλαιπωρηθεί τουλάχιστον 1 φορά κατά την διάρκεια της ζωής του.
Πιο πιθανό είναι να σχηματισθεί λίθος σε ηλικίες μεταξύ 30 και 50 ετών.
Οι ασθενείς με λιθίαση συχνά σχηματίζουν λίθους περισσότερες από μια φορές στη ζωή τους.
Αντιμετώπιση
Ο πόνος ανακουφίζεται με φάρμακα (συνήθως μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα), τα οποία μπορείτε να πάρετε με τη μορφή δισκίου ή υπόθετου. Αν αυτό το πρώτο βήμα της θεραπείας δεν βοηθήσει, θα πάρετε ισχυρότερα παυσίπονα που ονομάζονται οπιοειδή. Συνήθως, εγχύονται ενδοφλεβίως.
Σε περίπτωση που τα φάρμακα δε λειτουργήσουν και τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν, θα χρειαστεί να παροχετευθούν τα ούρα από το νεφρό σας. Αυτό ονομάζεται αποσυμφόρηση.
Υπάρχουν δύο μέθοδοι αποσυμφόρησης:
- Με την τοποθέτηση ενός ουρητηρικού καθετήρα ( pig-tail )μέσω της ουρήθρας .
- Με την εισαγωγή ενός σωλήνα διαδερμικής νεφροστομίαςαπευθείας στο νεφρό μέσω του δέρματος.
Αμφότερες οι μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικές.
Μέχρι πριν από 30-35 χρόνια η αντιμετώπιση της ουρολιθίασης παρέμενε δύσκολη, ιδιαίτερα τραυματική, επικίνδυνη και συχνά με σοβαρές επιπλοκές. Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι ‘πέτρες’ του νεφρού, του ουρητήρα και της κύστεως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.