Ο κλασικός τρόπος για να φτιάξει κανείς μπουμπουριστούς χοχλιούς, είναι αφού τους πλύνει καλά καλά να τους βάλει αμπούμπουρα σε τηγάνι που ο πάτος του είναι πασπαλισμένος με μπόλικο αλάτι ζωντανούς (έτσι η θερμοκρασία τους ανάγκαζε να τραβηχτούν μέσα στο κέλευφος τραβώντας και το αλάτι), και αφού στεγνώσουν τα υγρά τους να βάλει λάδι, να τους τηγανίσει για λίγο και να τους σβήσει με ξίδι.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
30-35 χοντροί χοχλιοί
Αλάτι
1/2 κούπας ελαιόλαδο
1 μικρό ποτηράκι άσπρο ξύδι
2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο( αρισμαρί)
Τα μαζεύει και τα βάζει σε δοχείο με αλεύρι για 2-3 μέρες να φάνε και να < καθαρίσουν >.
Τα αφήνει άλλες 2-3 μέρες < νηστικά > για να καθαρίσουν εντελώς.
Μετά τα πλένει ξανά και ξανά για να φύγουν τα σάλια τους ..
Τα βράζει και κάθε φορά χύνει το ζουμί τους μέχρι το νερό να βγαίνει άσπρο
(στην αρχή βγαίνει πράσινο)..
Τα βάζει σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν .Και μετά μαγειρεύει τα μισά και τα υπόλοιπα σε σακουλίτσα και στον καταψύκτη .. Όταν χρειαστεί να τα μαγειρέψει τα βγάζει έξω να ξεπαγώσουν…
Και στην κατσαρόλα.
Βάζουμε τους χοχλιούς αμπούμπουρα σε τηγάνι που έχουμε πασπαλίσει με αλάτι . Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι . Μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν τους ανακατεύουμε και προσθέτουμε το λάδι.
Τους τηγανίζουμε 5 λεπτά, και προσθέτουμε το δεντρολίβανο . Τους γυρίζουμε μια δυο φορές να αφήσει το άρωμά του στο λάδι και τους σβήνουμε με το ξύδι.
http://koykoycook.blogspot.gr
Πηγή:http://cretangastronomy.blogspot.gr