Είναι το απαραίτητο δίδυμο των εθνικών μας εορτών και νηστειών, όταν επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού.
Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• 5 – 6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
• ⅔ – 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 φλυτζ. τσαγιού ζωμό βακαλάου σουρωμένο
• 1 – 2 κουτ. σούπας αλάτι
• 4 – 5 κουτ. σούπας ξύδι
• άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το σκόρδο και το μισό αλάτι στο μπλέντερ ή σε γουδί και τα χτυπάμε για λίγο, μέχρι να λιώσει το σκόρδο.Παίρνουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρο, (συνήθως την ουρά) και το βράζουμε σε δύο φλυτζάνια νερό, για 12′.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα, σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν.Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε προσεκτικά και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή στο μπλέντερ, ή σε γουδί. Τις πολτοποιούμε όσο ακόμα είναι καυτές.
Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο και το ξύδι.Με το μίξερ σε λειτουργία, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε λίγο – λίγο το ελαιόλαδο, εναλλάξ με το ζωμό σουρωμένο και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, σκόρδο, αλάτι, ή ξύδι, ανάλογα με τα γούστα μας.
Σερβίρουμε στα πιάτα, προσθέτοντας από πάνω λίγο ελαιόλαδο και τη συνοδεύουμε με τηγανιτό βακαλάο.