Από τον Γιώργο Τομαρά executive chef καθηγητή της σχολής γαστρονομίας
Για την μαρινάδα:
- 1 λίτρο λευκό κρασί μοσχοφίλερο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 4 δαφνόφυλλα
- 3 γαρύφαλλα
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 2 καρότα
- Αλάτι θαλασσινό
- Μαύρους κόκκους πιπεριού
- Κύμινο σε σκόνη
- 300 ml ελαιόλαδο
- 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
Για την γέμιση
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
½ κιλό μυζήθρα φρέσκια μαλακή
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι λευκό
Κύμινο τριμμένο
4 αυγά ολόκληρα
Για το πιλάφι
500 γρ. ρύζι μπόνετ
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
50 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
50 ml λευκό κρασί μαλαγουζιά
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
2 λεμόνια
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής:
Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και προσθέτουμε τον λαγό.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια και βάζουμε την μπασίνα στο ψυγείο για 24 ώρες .
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βγάζουμε τον λαγό από το ψυγείο, τον στραγγίζουμε και γεμίζουμε την κοιλιά με την γέμιση.
Ράβουμε την κοιλιά με σακοράφα και σπάγγο μαγειρικής και βάζουμε τον λαγό στην γάστρα.
Με πινέλο τον αλείφουμε με ελαιόλαδο και τον αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 140ο C για 3 ώρες.
Κόβουμε τον λαγό σε μερίδες και σερβίρουμε με πιλάφι κρασάτο με αρωματικά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε και το πιλάφι
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί .
Πλένουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σοταριστεί μαζί με τα κρεμμύδια για 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου, τα φύλλα δάφνης, τα λεμόνια κομμένα στην μέση και τον χυμό τους και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Το ρύζι θα είναι έτοιμο σε 15 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε όλα τα αρωματικά και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τον λαγό σε μερίδες και σερβίρουμε με πιλάφι κρασάτο με αρωματικά που περιχύνουμε με την σάλτσα λαγού.