Υλικά
• 1 κιλό τσιπούρες (2-3 τσιπούρες) ΝΗΡΕΑ
• 1/2 κούπα λάδι
• 2 μεσαία κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
• 6 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
• 1/2 κούπα κρασί (προαιρετικά)
• 6 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
• 2 καρότα σε φέτες
• χυμό από 1 ½ – 2 λεμόνια
• αλάτι και πιπέρι
• 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
• φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα
Οδηγίες
Ετοιμάζετε τα ψάρια
Καθαρίζετε τα ψάρια. Αφαιρείτε τα κεφάλια και τις ουρές και, αν θέλετε, τα φυλάτε να κάνετε σούπα. Κόβετε το σώμα σε 3-4 μεγάλα κομμάτια, ξεπλένετε, αλατοπιπερώνετε και τα φυλάτε στο ψυγείο.
Μαγείρεμα
Ζεσταίνετε το λάδι σε μία ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο έως ότου χρυσίσουν, περίπου 5’. Αν θέλετε, σβήνετε με κρασί για 2’. Προσθέτετε τις πατάτες, τα καρότα και 3 κούπες νερό. Σκεπάζετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 15’ αφότου πάρει βράση. Προσθέτετε τα κομμάτια ψαριού, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και αρκετό νερό μόλις να καλύψει το ψάρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για περίπου ακόμη 25’, μέχρι να ψηθούν το ψάρι και οι πατάτες. Προσθέτετε νερό σιγά – σιγά, αν χρειαστεί, ώστε η σάλτσα να μείνει πηχτή.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε το μπιάνκο ζεστό με κομμένο μαϊντανό και φέτες λεμονιού. Συνοδεύετε με φρεσκοροδισμένο ψωμί.