Υλικά
• 1 ½ κιλό (4 μέτριες) καθαρισμένες τσιπούρες ΝΗΡΕΑ
• 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
• Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα κρασιού
• 1 κούπα (240ml) λευκό κρασί
• 1 κούπα (240ml) ξύδι εστραγκόν
• 1 cup (240ml) νερό
• 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 κουταλιά κορνφλάουρ
• 3 κ.σ. φρέσκο γάλα
• 1/4 κ.γ. χονδροκομμένο άσπρο πιπέρι
• 2 κ.σ. καυτερή μουστάρδα
• ½ κ.σ. αλάτι
Οδηγίες
Για τα ψάρια
Πλένετε τις τσιπούρες και κάνετε 2 χαρακιές σε κάθε πλευρά. Τις αλατοπιπερώνετε και τοποθετείτε από 1-2 φέτες λεμόνι σε κάθε πλευρά, μέσα στις χαρακιές. Τις βάζετε σε ταψί που έχετε καλύψει με αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα). Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με τον χυμό και το ξύσμα των 2 λεμονιών και περιχύνετε με αυτό το μίγμα τα ψάρια. Τα αφήνετε να μαριναριστούν για 30’. Ψήνετε τις τσιπούρες στο μπάρμπεκιου ή στο γκριλ, για 10’ από κάθε πλευρά, ή τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (200°C) για 20’, περιχύνοντας συχνά με τη μαρινάδα.
Για τη σάλτσα κρασιού
Βάζετε σε κατσαρολάκι το κρασί, το ξίδι, το νερό, τα κρεμμύδια, το χονδροκομμένο πιπέρι και το αλάτι. Βράζετε μέχρι να ελαττωθεί το υγρό κατά το 1/3. Τα σουρώνετε πιέζοντας τα στερεά υλικά για να περάσει η γεύση τους στον ζωμό. Προσθέτετε τη μουστάρδα. Διαλύετε το κορνφλάουρ στο γάλα και το προσθέτετε στη σάλτσα μουστάρδας. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε τα ψάρια με σαλάτα λαχανικών και τη σάλτσα κρασιού.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Αν ψήσετε τα ψάρια στο μπάρμπεκιου, ζεσταίνετε καλά τη σχάρα πριν τα τοποθετήσετε επάνω. Έτσι θα αποφύγετε το κόλλημα των ψαριών στη σχάρα.