Μετά την κατάκτησή της, η Ελλάδα αποτελούσε το νοτιοανατολικό άκρο των εδαφών που είχαν κατακτηθεί από τις δυνάμεις του Άξονα. Η Ελλάδα ήταν το σύνορο. Ανατολικά της βρισκόταν η ουδέτερη Τουρκία και νότια διεξάγονταν η μεγάλη μάχη της Βορείου Αφρικής με τελευταίο προπύργιο των συμμαχικών δυνάμεων, το Κάιρο. Συνεπώς η Ελλάδα ήταν πύλη εξόδου από και εισόδου στο ναζιστικό ευρωπαϊκό φρούριο. Αυτή την πύλη προσπάθησαν να ελέγξουν οι Ναζί.
Ο έλεγχος της κίνησης στα λιμάνια της χώρας ήταν βασική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο, άνδρες των βρετανικών στρατευμάτων που είχαν εγκλωβιστεί στη χώρα, Έλληνες στρατιωτικοί, αλλά και απλοί πολίτες προσπάθησαν να διαφύγουν από την κατεχόμενη Ελλάδα. Οι Ναζί είχαν συγκροτήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο πρακτόρων, που έλεγχε τις ύποπτες κινήσεις στα λιμάνια της χώρας.
Το βράδυ της 1ης Απριλίου 1942, το βενζινόπλοιο «Άγιος Ιωάννης»- ένα καΐκι σαν αυτό της φωτογραφίας- ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι του από το Πασαλιμάνι με προορισμό την Αίγυπτο. Το ταξίδι ήταν σύντομο, καθώς λίγο μετά, στο νησάκι Φλέβες απέναντι από τη Βουλιαγμένη, εντοπίστηκε από γερμανικό περιπολικό. Το πλήρωμα και οι επιβάτες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Πασαλιμάνι, συνοδευόμενοι από τους Γερμανούς. Όπως έγινε γνωστό σε μεταπολεμική δίκη, την απόπειρα διαφυγής κατάδωσαν στους Ναζί τρεις Έλληνες πράκτορές τους, που εργάζονταν στο λιμάνι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις φυλακές Αβέρωφ. Ακολούθησε η δίκη τους στο Γερμανικό Στρατοδικείο. Στις 5 Ιουνίου 1942 εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής οι:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΚΥΛΑΣ, επισμηναγός αεροπορίας
ΗΛΙΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, υποπλοίαρχος λιμενικού
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ, υποπλοίαρχος λιμενικού
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ, ναυτικός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ, ναυτικός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, εργάτης
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΙΟΣΣΕΣ, φοιτητής Χημείας
ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ, φοιτητής Ιατρικής
Οι δύο τελευταίοι εκτελέστηκαν γιατί εξέδιδαν και διένεμαν την παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα «Φωνή των Σκλάβων».