Οι 10 ιατρικές εξετάσεις που πρέπει κάθε γυναίκα να κάνει

Οι 10 ιατρικές εξετάσεις που πρέπει κάθε γυναίκα να κάνει

Μπορεί στη σημερινή κοινωνία η γυναίκα να είναι το ισχυρό φύλο και η κολώνα του σπιτιού, αλλά δεν παύει να έχει αδυναμίες και να εμφανίζει ασθένειες όσο περνάνε τα χρόνια.

Είναι γνωστό πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και είναι σημαντικό όσο μεγαλώνουμε να περιλαμβάνουμε στις ετήσιες ρουτίνες μας και μια σειρά εξετάσεων, που θα εξασφαλίσουν την καλή υγεία και την διατήρηση της ισχύος του φύλου.

Καλύτερα, λοιπόν, να γνωρίζουμε καλά το σώμα και την κατάσταση του οργανισμού μας, πριν αναγκαστεί να αρχίσει να μας στέλνει αυτό σημάδια. Ίσως τότε να είναι πολύ αργά.

Μαστογραφία

Υπάρχουν δυο σχολές όσον αφορά στη συχνότητα και την ηλικία, μετά την οποία καλούνται οι γυναίκες να κάνουν μαστογραφία. Η πρώτη, δε κρίνει απαραίτητο να υποβάλλει μια γυναίκα τον εαυτό της στη διαδικασία πριν τα 50 της χρόνια, αν δεν έχει ανάλογο ιστορικό ή σχετικό περιστατικό στην οικογένειά της. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι λάθος διαγνώσεις, που δυστυχώς δεν είναι λιγοστές και οι περιττές βιοψίες και ακτινοβολίες που δεν κάνουν ποτέ καλό.

Η άλλη σχολή διαφωνεί με αυτή την φιλοσοφία και υποστηρίζει πως οι ετήσιοι έλεγχοι για καρκίνο του μαστού καλό είναι να ξεκινούν στα 40, αν όχι και νωρίτερα στην περίπτωση που υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια.

Καλό είναι να συμβουλεύσετε πάντα το γυναικολόγο σας, ενώ η παρατήρηση του σώματος και καθημερινή ψηλάφηση από εσάς τις ίδιες είναι η καλύτερη προστασία.

Έλεγχος για καρκίνο του δέρματος

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ανεβαίνουν κάθε χρόνο, γι΄ αυτό και είναι σημαντικό να έχετε εικόνα του δέρματος και των ελιών που έχετε και να παρακολουθείτε οι ίδιες την πορεία και εξέλιξη στις πιο ύποπτες. Τέλος, ένας δερματολογικός έλεγχος από κάποιον ειδικό βοηθάει στην πρόληψη και εν τέλει αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

Οφθαλμολογική εξέταση

Αν φοράτε γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής, φροντίστε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας μια φορά το χρόνο ή κάθε δυο χρόνια. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οφθαλμολογικά προβλήματα κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού αλλά και αυτοάνοσων νοσημάτων που προσβάλουν την υγεία του ματιού.

Ακουόγραμμα

Η καλύτερη περίοδος να αρχίσετε να ελέγχετε την ακοή σας είναι όταν μπείτε αισίως στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας, η οποία είναι και η συνηθέστερη περίοδος που αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα. Αν ωστόσο τα χρόνια που προηγήθηκαν, συνηθίζατε να ακούτε μουσική στη διαπασών, τότε θα χρειαστείτε τον έλεγχο αρκετά νωρίτερα.

Εξέταση περιοδοντίτιδας

Μια φορά το χρόνο και σε μια από τις δυο επισκέψεις σας για τον καθιερωμένο καθαρισμό, θυμίστε στον οδοντίατρό σας να ελέγξει τα ούλα σας για σημάδια περιοδοντίτιδας. Η υγεία των ούλων είναι πολύ σημαντική, ενώ τυχόν φλεγμονές σε αυτά δυσχεραίνουν προβλήματα στην καρδιά και θέματα διαβήτη.

Εξέταση του θυρεοειδή

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται στο 10% των γυναικών και τα συμπτώματα αυτού είναι οι κρυάδες, η συνεχής και αναίτια κόπωση, η δυσκοιλιότητα και η πρόσληψη βάρους. Η διάγνωσή του γίνεται με τον έλεγχο των επιπέδων της ορμόνης TSH στο αίμα και η καταλληλότερη περίοδος για να αρχίσετε να την ελέγχεται είναι μετά τα 50 έτη. Αν έχετε όμως εντοπίσει τα συμπτώματα, μη διστάσετε να ξεκινήσετε τους ελέγχους νωρίτερα.

Αιματολογικές εξετάσεις

Η χοληστερίνη δε χτυπάει πια μόνο τους μπαμπάδες μας και είναι πλέον συνήθεια να ελέγχονται τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης από νεαρή ηλικία. Μην ξεχάσετε να επαναλαμβάνετε τον έλεγχο, χοληστερίνης και ζαχάρου, κάθε πέντε χρόνια ενώ μετά την ηλικία των 40, ο έλεγχος καλό είναι να γίνει ετήσιος καθώς οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και καρδιακού επεισοδίου αυξάνονται με τα χρόνια.

Τεστ ΠΑΠ

Η πρώτη επίσκεψη το γυναικολόγο και το πρώτο τεστ ΠΑΠ, καλό είναι να ξεκινήσει από τα 21, ακόμα και αν δεν είναι σεξουαλικά ενεργή η κοπέλα. Το ΠΑΠ, για κάποιους καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια ενώ μερικοί υποστηρίζουν την ετήσια επανάληψη του ελέγχου. Όπως ισχύει και με τη εξέταση της μαστογραφίας, η συχνότητα αυτών σχετίζεται με το ιστορικό και την κληρονομικότητα ανάλογων καταστάσεων στην οικογένεια. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη δική σας περίπτωση.

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση, με τη βοήθεια κάμερας και με τον ασθενή ναρκωμένο, εξετάζει την εμφάνιση καρκινωμάτων και πολύποδων στο μεγάλο έντερο. Προτείνεται για άτομα άνω των 50 ενώ καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια (συχνότερα αν παρουσιάσετε κάποιο πρόβλημα). Μη διστάσετε να κάνετε την εξέταση νωρίτερα αν παρουσιάσετε αιμορραγία στο έντερο ή υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια.

Σημάδια κατάθλιψης

Η κατάθλιψη επηρεάζει 1 στις 4 γυναίκες, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους χωρίς να το ξέρουν, ενώ η αλήθεια είναι πως αρκούν μερικές απλές ερωτήσεις από το γιατρό σας, κατά τη διάρκεια του ετήσιου τσεκ-απ, για να διαγνωσθεί. Οι ερωτήσεις αφορούν σε τυχόν διαταραχές στον ύπνο, ευθιξία και απώλεια ενδιαφέροντος για τις αγαπημένες δραστηριότητες. Αν σας προβληματίζει η συμπεριφορά και διάθεσή σας, ζητήστε απλά τη συνδρομή του οικογενειακού γιατρού.


http://www.clickatlife.gr/

Leave A Response