Υλικά για 3-4 πίτσες
Ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό (μπορείς να βάλεις τη μισή ποσότητα δηλαδή 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό και 500γρ αλέυρι αν θες να είναι πιο ελαστική)
- 30γρ. μαγιά φρέσκια ή 1 και 1/2 φακελάκι ξηρή
- 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 550ml νερό
Για την επικάλυψη
- 2 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 200γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους και καλά σουρωμένη
- 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- χοντρό αλάτι
- ρίγανη
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2-3 κουτ. σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1 πιπερίτσα καυτερή
Εκτέλεση
– Διαλύεις τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κοσκινίζεις το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Ρίχνεις μέσα τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύεις με το χέρι σου. Προσθέτεις το νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.
– Τη περιχύνεις με το ελαιόλαδο και ζυμώνεις για 1-2 λεπτά ακόμη. Σκεπάζεις τη ζύμη με δυο τρεις πετσέτες και την αφήνεις στο πιο ζεστό μέρος της κουζίνας να φουσκώσει τουλάχιστον για 1 ώρα.
– Τη βγάζεις, την ξαναζυμώνεις και τη χωρίζεις σε 4 μπάλες. Αφήνεις να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, αλευρώνεις μια λεία επιφάνεια και ανοίγεις τη ζύμη σε δίκσο διαμέτρου περίπου 30εκ.
– Τοποθετείς τη ζύμη μέσα σε μεγάλο ταψί, την περιχύνεις με το ελαιόλαδο, ρίχνεις τη ρίγανη και λίγο χοντρό αλάτι. Λιώνεις με το χέρι τις ώριμες ντομάτες σκορπίζοντας τους χυμούς τους πάνω από τη πίτσα. Τέλος, βάζεις τους κύβους της μοτσαρέλας και πασπαλίζεις με το φρέσκο βασιλικό.
– Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να λιώσει το τυρί.
– Μόλις τη βγάλεις από το φούρνο ρίξε λίγο πιπέρι και αν σου αρέσουν οι έντονες γεύσεις, σκόρπισε από πάνω μια τριμμένη καυτερή πιπεριά, μαιντανό και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Αν θέλεις μπορείς να βάλεις και μερικές φέτες προσούτο για γέυση( μετά όμως δεν μπορείς να την ονομάσεις πίτσα του φτωχού ούτε να το παίξεις φτωχός).
Η πίτσα του φτωχού θέλει καλοπέραση
Συνόδευσε την πίτσα με ένα ροζέ κρασί! Γιατί όμως ταιριάζει η πίτσα με το κρασί; Απλά, γιατί η οξύτητα του κρασιού είναι το “αντίδοτο” στην λιπαρότητα της πίτσας.Και γιατί ροζέ; Γιατί το κρασί που ταιριάζει σχεδόν με κάθε πίτσα είναι το ροζέ. Από εκεί και πέρα, σε κάθε πίτσα έχουμε κάποιο συστατικό που αποτελεί τον γευστικό καταλύτη.Και για να ξέρεις: Η γνήσια ιταλική πίτσα ταιριάζει με ένα ιταλικό Chianti, και η πίτσα με βάση το κρέας, συνδυάζεται καλύτερα με ένα Pinot Noir. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την ιδιάζουσα γεύση, οι επιλογές είναι άπειρες και οι δοκιμές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.