Με τον Αργυρό Λέοντα, το δεύτερο πιο σημαντικό βραβείο του διεθνούς κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, βραβεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου η ελληνική ταινία “Miss Violence” του Αλέξανδρου Αβρανά, για την καλύτερη σκηνοθεσία της ιστορίας μιας δυσλειτουργικής οικογένειας και της αυτοκτονίας ενός παιδιού. Επιπλέον, ο Θέμης Πάνου απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την πολύ καλή ερμηνεία του στην ταινία.
Ο Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ “Sacro Gra” του Ιταλού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόσι, το οποίο αναφέρεται στα άγνωστα και ποιητικά πρόσωπα που ζουν γύρω από την περιφερειακή λεωφόρο της Ρώμης, την “GRA”.
Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Κινέζο Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ για το Jiaoyou (Αδέσποτα Σκυλιά), την ιστορία ενός άστεγου πατέρα και των δύο παιδιών του που αναγκάζονται να περιπλανώνται στους δρόμους της Ταϊπέι στην Ταϊβάν.
Το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά είναι ένα δυνατό, βουτηγμένο σε μια μαύρη ατμόσφαιρα, έργο, αλληγορία πάνω στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, μέσα από την ιστορία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Η ταινία απέσπασε δύο ακόμη βραβεία στα παράλληλα βραβεία του φετινού 70ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας: Το βραβείο των κριτικών FEDEORA και το νεανικό βραβείο Arca.
Το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας από Ευρώπη και χώρες της Μεσογείου του διαγωνιστικού τμήματος του 70ου φεστιβάλ της Βενετίας, που κέρδισε η ταινία του Αβρανά, απονέμει ομάδα κριτικών-μελών της Ομοσπονδίας Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο. Το δεύτερο βραβείο που κέρδισε η ελληνική ταινία, το Arca CinemaGiovanni, απονέμεται από 70 νέους από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία, ηλικίας από 18 μέχρι 26 χρόνων.
Εξάλλου, το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Μέρες των Δημιουργών» απονεμήθηκε στην ισραηλινή ταινία «Βηθλεέμ» του Γιούβαλ Άντλερ, που καταπιάνεται με αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Άραβες, μέσα από την ιστορία ενός νεαρού που μπλέκεται σε μια ομάδα εξτρεμιστών μουσουλμάνων.
Στον Βούλγαρο Μίλκο Λαζάροφ, σκηνοθέτη της ταινίας «Αποξένωση», που προβλήθηκε στο ίδιο τμήμα, απονεμήθηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Τέλος, στην ταινία «Ταξικός εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία) απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας του Τμήματος «Εβδομάδα της Κριτικής».
Το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για την καλύτερη ταινία του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος της Μόστρας απονεμήθηκε στην καναδική ταινία «Ο Τομ στη φάρμα» του Ξαβιέ Ντολάν, ενώ, το βραβείο καλύτερης ταινίας στα άλλα τμήματα της Μόστρας (Ορίζοντες και Εβδομάδα της Κριτικής) δόθηκε στη σουηδική ταινία «The Reunion» της Ανα Οντέλ.
Ακόμη, το βραβείο Europa Cinemas Label, που δίνεται από Ευρωπαίους διανομείς για την προώθηση καλλιτεχνικής αξίας ταινιών σε ευρωπαϊκές αίθουσες, απονεμήθηκε στη γαλλική ταινία «La belle vie» του Ζαν Ντενιζό, ενώ ειδική μνεία έγινε στη βουλγάρικη ταινία «Αποξένωση» του Μίλκο Λαζάροφ.