Οι τρεις εναλλακτικές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Σύμφωνα με την Καθημερινή, βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης, οι 13.000 θα προέλθουν από όσους συμβασιούχους απασχολούνται βάσει προσωρινών δικαστικών διαταγών και δεν δικαιωθούν από τα δικαστήρια, από το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει με την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ και, εφόσον καταστεί αναγκαίο, από τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις φορέων και οργανισμών, καθώς και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας προδιαγράφεται «σκληρή», καθώς οι προτάσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί από τους εκπροσώπους των πιστωτών οι οποίοι εμφανίζονται μάλλον αρνητικοί.
Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθαρίζουν ότι «άλλη περίπτωση ΕΡΤ δεν θα υπάρξει», ενώ παραπέμπουν στην προ ημερών συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο αποφασίστηκε η στήριξη και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο των προτάσεων που έχει ήδη θέσει υπ’ όψιν της τρόικας ο κ. Μητσοτάκης.
Έως τα τέλη του έτους, βάσει της επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να έχει εκδικαστεί η πλειονότητα των προσφυγών που αφορούν συμβασιούχους, οι οποίοι εργάζονται – κυρίως σε ΟΤΑ – βάσει προσωρινών διαταγών. Εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην απονομή της Δικαιοσύνης, οι προσωρινές διαταγές γίνονταν «μόνιμες», με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι να απασχολούνται και συνεπώς να αμείβονται επί σειράν ετών, παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους έχουν λήξει. Εκτιμάται ότι εκκρεμούν προς εκδίκαση περί τις 6.000 υποθέσεις, ενώ όσοι από τους συμβασιούχους δεν δικαιωθούν – εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 5.000 – θα τεθούν άμεσα εκτός Δημοσίου. Αίτημα του κ. Μητσοτάκη είναι ο αριθμός αυτός να προσμετρηθεί στις «αναγκαστικές αποχωρήσεις» που προβλέπονται από το Μνημόνιο, ωστόσο μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει αποφανθεί επί του θέματος.
Έτεροι «δεξαμενή» απολύσεων κατά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αποτελέσει το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ. Η τρόικα έχει τοποθετηθεί κατ’ αρχάς αρνητικά στην εν λόγω πρόταση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι φορείς ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τελούν υπό αποκρατικοποίηση, ωστόσο το θέμα θα τεθεί εκ νέου σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Ως τρίτη «πηγή» απολύσεων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζει την αναδιάρθρωση των φορέων των υπουργείων, αλλά και την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Ωστόσο, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι η όλη διαδικασία να γίνει με αξιολόγηση και να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, γεγονός που καθιστά την πρόταση αυτή πιο «χρονοβόρο».
Συνολικά εκτιμάται ότι υπολείπονται περί τις 1.300 απολύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής 500 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει για λόγους υγείας, ενώ περίπου 250 επίορκοι τέθηκαν εκτός Δημοσίου. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί ο αριθμός όσων απολύθηκαν από την ΕΡΤ, ωστόσο και στο σημείο αυτό υπάρχει εκκρεμότητα, δεδομένου ότι η τρόικα δεν δέχεται ότι ο αριθμός των 2.662 απολύσεων είναι «καθαρός», καθώς κρίνει ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν όσοι υπάλληλοι προσληφθούν εκ νέου.
Ως προς το σκέλος της διαθεσιμότητας, στη συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η επίτευξη του στόχου της «πρώτης φάσης» με τη συμπλήρωση των ονομάτων των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Ως προς τους υπόλοιπους 12.500 διαθέσιμους που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να προέλθουν από τον χώρο της Υγείας και τους ΟΤΑ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει παράταση για την εκπλήρωση της δέσμευσης.