Όλα τα μυρωδικά, βότανα και μπαχαρικά προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά. Ποια, όμως, ταιριάζουν περισσότερο με τι;
Αρνάκι: δεντρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, μάραθος, σκόρδο, ρίγανη.
Λαχανικά: άνηθος, αρτεμισία (τραχούρι ή εστραγκόν), βασιλικός, μαϊντανός, μαντζουράνα, μέντα.
Μοσχάρι: γαρίφαλο, δάφνη, δεντρολίβανο, θρούμπι, κανέλα, κύμινο, μαντζουράνα, σκόρδο.
Πουλερικά: δεντρολίβανο, θρούμπι, ρίγανη, σκόρδο, φασκόμηλο.
Σούπες: αρτεμισία, δάφνη, δεντρολίβανο, θρούμπι, μαϊντανός.
Τυριά: άνηθος, βασιλικός, κάρι, μαϊντανός, μάραθος.
Φρούτα: γαρίφαλο, γλυκάνισο, κανέλα, μέντα, πιπερόριζα (τζίντζερ).
Χοιρινό: θρούμπι, θυμάρι, κύμινο, πιπέρι, πιπερόριζα, σκόρδο, φασκόμηλο.
Ψάρια: άνηθος, αρτεμισία, θυμάρι, μαϊντανός, μάραθος, σκόρδο.
Ψωμί: γλυκάνισο, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαντζουράνα, μαχλέπι, ρίγανη, σκόρδο.