Είναι ευρέως γνωστό σήμερα πως ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την τεχνική της φακοθρυψίας με την χρήση υπερήχων. Από πολύ μικρή τομή γίνεται διάλυση και αναρρόφηση του καταρρακτικού φακού και εν συνεχεία από την ίδια τομή γίνεται ένθεση του νέου φακού.
H αναισθησία γίνεται με σταγόνες . Mετά το πέρας της επεμβάσεως δεν τοποθετούνται ράμματα και το μάτι παραμένει ανοικτό. O χρόνος της επέμβασης συνήθως είναι δεκαπέντε με είκοσι λεπτά.
Για την χειρουργική του καταρράκτου καλό είναι να προσέρχεται ο ασθενής σχετικά νωρίς και όχι όταν ο καταρράκτης έχει ωριμάσει γιατί τότε είναι σκληρός και χρειάζεται μεγαλύτερο ποσό ενέργειας για να γίνει η φακοθρυψία αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επιπλοκών.
Η αποκατάσταση της όρασης είναι ταχύτατη και την επομένη μέρα ο ασθενής βλέπει πολύ καλά. Όσον αφορά στον φακό που τοποθετείται στο μάτι, αυτός είναι μόνιμος . Υπάρχουν διάφορα είδη φακών και διαρκώς εξελίσσονται καλύπτοντας έτσι όλο και πιο πολύ τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Τελευταία χρησιμοποιούνται και πολυεστιακοί ενδοφακοί αντιμετωπίζοντας έτσι και το πρόβλημα της κοντινής οράσεως.